I zaliveni zubi se kvare

Vremenom se zalivač skida sa zuba, pa ga je zbog toga potrebno s vremena na vrijeme mijenjati
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 08:58h

Iako je o prevenciji već bilo riječi, nikada nije na odmet još ponešto reći o njoj. To posebno važi danas, kada u Crnoj Gori nema organizovane stomatološke preventivne zaštite, kao ni nacionalne strategije za prevenciju stomatoloških oboljenja.

Iako je omogućeno da, kroz sistem fonda zdravstva, djeca mlađa od 16 godina dobiju besplatnu stomatološku zaštitu, sami roditelji su ti koji moraju i treba da uvide značaj dobre oralne higijene i svrsishodnost prevencije nad liječenjem stomatoloških oboljenja.

Kada se i pomene preventivna stomatologija, gotovo uvijek se pomisli na sprečavanje nastanka kvara zuba, tj. karijesa.

Ovakvo gledanje je kudikamo i opravdano jer karijes predstavlja najrasprostranjenije oboljenje u stomatologiji, te on, zajedno sa svojim komplikacijama, predstavlja najčešći uzrok gubitka zuba.

Zbog toga u preventivnoj stomatologiji postoje mnogi preventivni postupci kojima se ovo sprečava, od kojih se neki sprovode na individualnom (sprovodi ih svaki pojedinac, kao npr. pranje zuba), a neki na opštem nivou (sprovodi ih zajednica, kao npr. fluorizacija vode).

U ovom tekstu će biti nešto više riječi o jednoj od individualnih metoda, tj. da budem precizniji, o zalivanju fisura.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima.

Preporuka je da se ova preventivna mjera radi u uzrastu od 6 godina, i to neposredno nakon nicanja prvih stalnih molara kao i nakon nicanja ostalih bočnih zuba.

Veoma je važno ovo odraditi neposredno nakon nicanja kako bi se mogućnost stvaranja karijesa smanjila na najmanju moguću mjeru.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima

Sama procedura nije mnogo zahtjevna i traje svega 15-ak minuta. Zub se prvo pripremi, što podrazumijeva uklanjanje mekih naslaga i nagrizanje grizne površine zuba kiselinom (čime se omogućava vezivanje zalivača za zub).

Nakon toga se na zub nanosi zalivač koji se vezuje. Sam zalivač, nakon postavljanja na zub, u malim količinama ispušta fluor koji sprečava nastanak karijesa.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan i jednostavan način prevencije karijesa.

Čuvanje stalnih molara od karijesa ima veliki značaj, jer rani gubitak ovih zuba dovodi do nastanka ortodonskih anomalija.

Naglašavam da jednom zaliveni zubi nisu otporni na karijes do kraja života.

Vremenom se zalivač skida sa zuba, pa ga je zbog toga potrebno s vremena na vrijeme mijenjati (jednom u nekoliko godina).

Takođe naglašavam da zaliveni zubi nisu 100 odsto otporni na karijes tj. i pored toga što su zaliveni, ove zube treba i dalje svakodnevno prati.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: