Miša Blam u Podgorici: Koncert i promocija knjige

Promocija knjige počinje u 19:00h, a u 20:00h sviraće Mihailo Blam trio: Mihailo Blam, kontarabas, Milorad Šule Jovović, el. gitara i Sanja Raičković, vokal
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 12:10h

Knjižara Karver i Jazz Art organizacija u saradnji sa KIC Budo Tomović, u okviru programa Mjesec poštovanja džeza i 7 godina od otvaranja knjižare Karver, organizuju 7. aprila promociju knjige majstora džeza Mihaila Blama, Jazz u Srbiji: 1927-1944.

Promocija knjige počinje u 19:00h, a u 20:00h sviraće Mihailo Blam trio: Mihailo Blam, kontarabas, Milorad Šule Jovović, el. gitara i Sanja Raičković, vokal.

"Jazz u Srbiji: 1927-1944“ poznatog džez muzičara i publiciste Mihaila Miše Blama objavila je izdavačka kuća „Stubovi kulture“ iz Beograda. Promocija ovog izdanja održana je na džez-festivalu Nišville 13. avgusta 2011. Na Nišvillu Miši Blamu, tom prilikom uručena je nagrada za životno djelo.

Nakon promocije knjige, publika i poštovaoci džeza moći će u knjižari Karver ponovo da uživaju u sjajnom muziciranju Mihailo Blam tria

Ova knjiga predstavlja vrijedan tekstualni, fotografski i fonografski zapis (sadrži muzički disk) o počecima džeza u Srbiji i o njegovom opstanku u istorijskim okolnostima najmanje naklonjenim džezu, tokom rata.

Mnoštvo fotografija, koncertnih programa, primjera zvanične korespondencije, godina i imena muzičara koji su činili prve beogradske orkestre daje jasnu i ubjedljivu sliku o postojanju i trajanju džeza.

Sa Mihailom Blamom, autorom knjige "Jazz u Srbiji: 1927-1944“, razgovaraće Milan Mandić, novinar.

Mihailo Blam treći put u knjižari Karver

Nakon promocije knjige, publika i poštovaoci džeza moći će u knjižari Karver ponovo da uživaju u sjajnom muziciranju Mihailo Blam tria. Ovo je treći džez koncert koji se održava u knjižari Karver, drugi u saradnji sa Jazz Art organizacijom.

Prvi je održan u sastavu: Mimo Mitrović, truba, Mihailo Blam, kontrabas i Milorad Šule Jovović, gitara u novembru 2009. god. Drugi je organizovala knjižara Karver u okviru programa festivala Odakle zovem, Podgorica 2010. Tom prilikom je pjevala vokalna diva Beti Đorđević.

Jedini je kontrabasista sa prostora Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike

Mihailo Miša Blam je profesor, muzičar, kompozitor, aranžer, džez-publicista, menadžer, slobodni umjetnik. Tokom svoje višedecenijske muzičke karijere, nastupao je sa više od 30 svjetskih velikana džeza i učestvovao na izuzetno velikom broju festivala posvećenih ovom muzičkom žanru.

Jedini je kontrabasista sa prostora Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike ("Miša Blam i oni koji vole Funky", "Sećanja", "Good Old YU Days").

Autor je knjige o Majlsu Dejvisu ("Miles Davis - biografija, intervju, diskografija", 1987). Dobitinik je mnogih prestižnih nagrada, a na osnovu uredbe Vlade Srbije od 7. decembra 2007. godine postao je nosilac posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji.

Bonus video: