Fotografije Momira Matovića u Gateborgu

zložba u Geteborgu organizovana je uz pomoć Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Glavnog grada Podgorice
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 08:48h

Prva samostalna izložba umjetničkih fotografija crnogorskog reditelja Momira Matovića, biće otvorena 14. aprila u galeriji “Cosmopolitan” u Geteborgu (Švedska).

Na izložbi će biti predstavljeno 27 umjetničkih fotografija, za koje autor kaže da su “foto promišljanje vječitog sučeljavanja čovjeka i svjetlosti”. Istovremeno, u toku izložbe u Geteborgu - do trećeg maja 2012, biće prikazana i retrospektiva Matovićevih nagrađivanih dokumentarnih filmova.

Momir Matović je rođen 1951. u Titogradu. Završio je filmsku kameru na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan je od istaknutijih crnogorskih dokumentarista i svjetski priznat autor kratkometražnih filmova. U svojim filmovima je i reditelj i scenarist, a dobitnik je niza priznanja i nagrada na svjetskim festivalima. Autorske retrospektive imao je, između ostalog, u Torinu, Ankoni, Berlinu, Hamburgu, Vizbadenu, Bergenu... Matović se fotografijom bavi od svojih najranijih stvaralačkih dana.Izložba u Geteborgu organizovana je uz pomoć Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Glavnog grada Podgorice.

Bonus video: