Crnogorski festival alternativnog filma/videa od 25. do 27. maja

Tema festivala je “Kako napraviti dobar film sa malo para“, a biće održan u KIC-u “Budo Tomović” i Centru savremene umjetnosti Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 11:28h

Sedmo izdanje crnogorskog festivala alternativnog filma/videa ove godine, kako najavljuju organizatori, donosi najraznovrsniji program do sada.

"Nakon prestanka rada NVO “Omnibus” u januaru ove godine, festival organizuje NVO “Zabjelo Republika” koja je i započela ovu manifestaciju 2006. godine. Tema festivala je “Kako napraviti dobar film sa malo para“, a biće održan u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” i Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 25. do 27. maja.

Pored tradicionalnih selekcija crnogorskih i inostranih filmova, ove godine na Festivalu biće predstavljen rekordan broj filmskih programa i gostujućih autora, saopštili su organizatori ovogodišnje manifestacije..

U okviru Festivala o presjeku argentinskog eksperimentalnog, avangardnog i alternativnog filma, o savremenoj produkciji eksperimentalnog filma i videa u Argentini, kao i predavanje o produkciji eksperimentalnih filmova za vrijeme vojne hunte u Argentini (1976 -1983), održaće prof.Andreas Denegri (Universidad Nacional de Tres de Febrero, Argentina).

Tema festivala je “Kako napraviti dobar film sa malo para“

O Institutu eksperimentalnog filma u Montrealu, govoriće umjetnički direktor Pjer-Lik Vajlankur, a slovenački rediteljBoris Petkovič, čiji će ostvarenja biti prikazana u okviru Festivala, održaće predavanje na temu “Kako napraviti dobar film sa malo para”. Na istu temu govoriće i srpski režiser Miša Radivojević, a publika će biti u prilici da pogleda njegovo ostvarenej “Kvar” iz 1978.

"Die Lustige Witwe" otvara smotru

VII smotra će svečano biti otvorena crnogorskom premijerom dugometražnog nijemog filma “Die Lustige Witwe” (Vesela udovica) iz 1925.

Žiri Festivala čine Miša Radivojević (Srbija), Andreas Denegri (Argentina), Pjer-Lik Vajlankur (Kanada) i Boris Petkovič (Slovenija). Nagradu publike čini pehar sa ugraviranim Zlatnim vrapcem, maskotom Festivala. Za vrijeme trajanja Festivala na krovu KIC-a “Budo Tomović” biće upriličena intervencija u prostoru crnogorskih umjetnika: Teodore Nikčević, Tanje Markuš, Petra Vujovića, Vukše Vujoševića, Vlatke Vujošević, Marka Gošović, Brigite Antoni, Milene Vulovići Adrijane Gvozdenović. Takođe, u holu KIC-a prikazivaće se amaterski snimci iz nekadašnjeg Titograda (doček štafete mladosti, otvaranje pruge Beograd–Bar, svečani doček Josipa Broza Tita na željezničkoj stanici). U muzičkom dijelu Festivala nastupiće “Demodemolls”, “Zoon Politikon”, “Autogeni trening”. Smotru će prigodnom besjedom tradicionalno otvoritiDragan Šomi Roganović.

Konkurs za dostavljane filmova je otvoren do 10. maja. Tema i tehnika snimanja filmova su slobodni, a trajanje radova ne smije biti duže od 15 minuta. Detaljnije informacije će biti uskoro postavljene na sajtuavifest.me.

Bonus video: