Ako ovdje ostanete predugo, počećete da halucinirate

Orfield Labs inače se koristi za testiranje proizvoda. Mikrosoft je zatražio istu firmu (Eckel Industries) da im izgradi prostoriju za testiranje opreme.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 11:00h

U ova bučna i stresna vremena svi smo razmišljali o nekoliko dana apsolutne tišine. Međutim, kako stvari stoje, apsolutna tišina pokazala se neizdrživom.

Naime, najduže koliko je neko izdržao u "anehoičnoj komori" u "Orfield Labs" u Južnom Mineapolisu je 45 minuta. Reč je sobi koja apsorbira 99,99 odsto zvuka i drži Ginisov rekord kao najtiše mjesto na svijetu. Ako tamo ostanete predugo, počećete da halucinirate.

"Izazivamo ljude da pokušaju da sjede u komori u mraku. Jedan reporter je izdržao 45 minuta. Kada je tišina, uši se prilagode, a što je tiše, čujete više toga. Čućete, na primjer, otkucaje svog srca, pluća i krčenje želuca. U komori vi postajete zvuk", rekao je Steven Orfild za MailOnline, prenosi Index.

Riječ je o poprilično neprijatnom iskustvu, a sjedenje postaje neophodno. "Orijentišete se prema zvucima sopstvenih koraka, a u anehoičnoj komori nemate taj "luksuz". Oduzeti su vam perceptualni pomagači koji vam omogućuju ravnotežu i manevrisanje. Ako ste tamo samo pola sata, morate biti u stolici", rekao je.

Orfield Labs inače se koristi za testiranje proizvoda. Mikrosoft je zatražio istu firmu (Eckel Industries) da im izgradi prostoriju za testiranje opreme, a Harli-Dejvidson je Orfildovu komoru koristio da bi svoje motore učinio tišima, ali da i dalje zvuče moćno.

Bonus video: