Reprint knjige o mrkovskom dijalektu nakon 40 godina

Luka je bio čest gost mrkovskih kuća i posijela gdje je prikupljao podatke za svoj naučni rad
183 pregleda 0 komentar(a)
promocija, Bar, Foto: Studio Petrović
promocija, Bar, Foto: Studio Petrović
Ažurirano: 04.04.2012. 08:45h

Reprint knjige “Mrkovićki dijalekt je rezultat nastojanja da naučno djelo, već četrdesetak godina nedostupno široj javnosti, a posebno stanovnicima i dijaspori Mrkojevića, ponovo ugleda svjetlost dana u cilju potpune afirmacije i naučne valorizacije, rekao je na promociji profesor Mahmut Metanović, urednik izdanja.

On je kazao da je knjiga svjedočanstvo o mrkovskoj zajednici te da je doprinos zaštiti kulturne baštine “i njene dostupnosti najširem krugu korisnika”.

"Dr Luka Vujović je naučno potkrijepio svoju tvrdnju da mrkovićki govor predstavlja čist dijalekatski tip, možda sa neznatnim uticajem susjednih crnogorskih govora. Cilj reprinta izdanja je da se njime nastavi tamo gdje je autor stao, da se dijalekat afimiše i kroz nova proučavanja sačuvaju od zaborava njegove jezičko-dijalektološke posebnosti", rekao je Metanović.

Poznati barski književnik Milenko Ratković evocirao je uspomene iz druženja sa dr Lukom Vujovićem (1909, Komarno - 1971. Cetinje) iz najmlađih dana u Starom Baru i iscrpno predstavio njegov bogat i plodonosan naučno-istraživački rad i život.

Luka je bio čest gost mrkovskih kuća i posijela gdje je prikupljao podatke za svoj naučni rad

"Ova knjiga je bila njegova doktorska disertacija, nastala nakon dugogodišnjih istraživanja u Mrkojevićima prije i poslije II svjetskog rata. Luka je bio čest gost mrkovskih kuća i posijela gdje je prikupljao podatke za svoj naučni rad, uvijek rado priman. Izučavao je ekavizam u Mrkojevićima, uža specijalnost mu je bila srpskohrvatski jezik, stručno se usavršavao u Varšavi, Beču, Krakovu, a doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu", rekao je Ratković.

Plejada najvrsnijih slavista Jugosavije

"Luka, čovjek naučnog, estetskog i moralnog integriteta, svrstan je u plejadu najvrsnijih slavista Jugosavije. Skoro čitav život je posvetio nauci o jeziku, važio je za najkompletnijeg lingvistu svog vremena koji je živio i radio u Crnoj Gori", rekao je novinar Vlatko Vujović.

Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore koji je objavio knjigu, uručio je zahvalnicu Savjeta Lukinom sinu Miloradu.

"Mrkojevići imaju sreću da neko drugi piše o njima, što znači da vrijede, a imaju nesreću da najmanje pišu o sebi. Mi smo neotuđivi dio Crne Gore, još uvijek imamo živ jezik na terenu i moramo ga sačuvati", istakao je Vulić.

Moderator je bio profesor Skender Peročević, a na promociji su đaci recitovali i autentične mrkovske narodne pjesme.

Bonus video: