Četvorici ukupno 14 i po godina zbog pljačke porodice Tući

Porodica Tući je nezadovoljna presudom i kažu da misle da ovo djelo zaslužuje veću kaznu
133 pregleda 0 komentar(a)
tuci, razbojnici, Foto: Boris Pejović
tuci, razbojnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2012. 17:14h

Krivično vijeće sudije Ane Vuković je u Višem sudu u Podgorici osudilo četvoricu razbojnika ukupno na 14 i po godina zatvora, a zatim je produžilo pritvor jer su ranije osuđivani.

Podgoričani Rifat A. Jasavić i Dragiša S. Vukašinović, te Milan LJ. Stojković državljanin Srbije, osuđeni su na po četiri godine zatvora, dok je makedonski državljanin Dejan B. Krstevski osuđen na dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva nad vlasnikom marketa „Bos” Draganom Tućijem i njegovom porodicom.

Zbog neprijavljivanja i pomoć počiniocu nakon krivičnog djela Marko M. Šaranović iz Danilovgrada, osuđen je na 45 dana zatvora.

Sudija je u obrazloženju presude kazala da su potvrđeni navodi optužnice. Sudija je prihvatila izjave oštećenih Dragana i Ljubice Tući, koji su kazali da su četiri momka ušla u njihovu kuću.

Prema obrazloženju sudije, Ljubica Tući je objektivno ispričala i bila u prilici da opazi šta se dešavalo, dok je Dragan bio pokriven ćebetom. Vukašinović i Krstevski su udarali Dragana Tućija, koji ih je identifikovao i opisao.

“Pesnicom ga je prvi udario najvisočiji, a to je okrivljeni Vukašinović. Nakon toga prišao je Krstevski i potom su ga zajedno darali elektrošokerom, prijeteći da kaže gdje je novac. Stojković je preturao po sobi, dok je Jasavić ćebetom prekrio jedno od djece da ga ne bi prepoznao. Ovo razbojništvo je učinjeno u grupi što mu daje obilježje kvalifikovanog oblika.

Okrivljeni su bili opremljeni, maskirani fantomkama, te naoružani. Sva četvorica su ranije osuđivani, što je sud uzeo kao otežavajuće prilikom odmjeravanja visine kazne. Vukašinović je osuđivan za dva krivična djela iz oblasti saobraćaja i dva za nasilničko ponašanje, Stojković za razbojništvo, te Jasavić za teške krađe i krađe. Pritvor im je produžen zbog opasnosti da ponove krivično djelo. Osim toga, Krstevski i Stojković su strani državljani, pa postoji opasnost da pobjegnu”, kazala je sudija Vuković.

Prema izmijenjenoj optužnici, razbojnici su 9. juna 2011. oko tri sata ujutro u podgoričkom naselju Stari aerodrom, upali u kuću, te prvo probudili Tućijevu suprugu Ljubicu, kojoj su se predstavili kao policajci, a onda su nasrnuli na njenog supruga. Naoružani napadači su potom probudili i njihovu djecu, a onda ih držeći na nišanu odveli u kupatilo. Tućija su vezali, a supruzi i djeci zaprijetili da ćute.

Iz kuće su nakon razbojništva odnijeli oko 4.000 eura, zlatni nakit i satove, ključeve od tri vozila, ključeve od kuće, bankovne kartice i lična dokumenta. Vlasnika i njegovu suprugu ostavili su vezane i priprijetili im kidnapovanjem djeteta ukoliko im Dragan Tući tokom dana ne donese još 50.000 eura. Razbojnici su bili naoružani i maskirani fantomkama, a u kuću su ušli kroz prozor na spratu, pomoću merdevina.

Porodica očekivala oštrije kazne

Dragan Tući je kazao “Vijestima” da je uznemiren nakon presude, te da nije spreman da komentariše prvostepenu presudu. On nas je uputio na suprugu Ljubicu, koja je ocijenila da je još rano za komentare presude.

“Suviše je rano da bi sada komentarisala prvostepenu presudu. Još uvijek smo pod stresom. Što se tiče visine izrečenih kazni, nismo zadovoljni. Trebalo im je za ovako djelo, izreći oštrije kazne”, rekla je Ljubica Tući.

Bonus video: