Bolji dani za Duklju?

Radović: Sajt je u završnoj fazi i on će svakako olakšati dostupnost informacija o lokalitetu kao i dolazak posjetilaca na Duklju
0 komentar(a)
duklja, Foto: Vesko Belojević
duklja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.04.2012. 09:43h

Čuveni arheološki lokalitet Duklja, uskoro će postati dostupan i onima koji teško mogu doći do nje ili do podataka u vezi s njom. Naime, tokom ovog mjeseca će biti postavljen sajt sa inforamcijama o samom lokalitetu, fotografijama, planovima i arheologiji Duklje.

“Sajt je u završnoj fazi. Tokom aprila taj sajt će biti postavljen i sadržaće sve relevantne informacije o arheologiji Duklje, kao i o njenoj turističkoj ponudi. To će svakako olakšati dostupnost informacija o lokalitetu kao i dolazak posjetilaca na Duklju”, kazao je rukovodilac radova na tom lokalitetu Dragan Radović.

Pored sajta, JU „Muzeji i galerije“ Podgorice u kontinuitetu rade na nalazištu i na obradi materijala, pa je tako planirano da se u drugoj polovini maja krene sa novom etapom iskopavanja.

“Mi više ne radimo od projekta do projekta, već radimo u kontinuitetu jer imamo sada tim koji je stalno na lokalitetu i stalno se radi na obradi materijala. Planiramo da od druge polovine maja krenemo sa iskopavanjima koja će biti nastavak onih koja su rađena prošle dvije godine. Sada se nastavljaju na tzv. Objektu 9 koji je već dvije godine predmet istraživanja. Nadamo se da ćemo u maju i junu realizovati ta iskopavanja“, kazao je Radović.

On je objasnio da se Objekat 9 na Duklji, sastoji od arhitektonskog kompleksa neprosredno uz Forum i u prethodnim iskopavanjima je otkriven jedan kompleks koji se sastoji od više prostorija sa kapitolnim hramom u sredini.

Govoreći o trenutnom stanju lokaliteta, Radović je istakao da se nalazi u dobrom stranju i da se ulažu značajna sredstva kako bi se lokalitet još više unaprijedio i valorizovao.

„U odnosu na ranije godine, govoreći o periodu od pet i više godina unazad, lokalitet se nalazi u dobrom stanju. Muzej i Glavni grad ulažu novac i sada se vodi računa o njemu, ima i fizičku zaštitu, redovno se lokalitet kosi i čisti. Nakon svakog iskopavanja se radi preventivna konzervacija objekata tako da to sada izgleda jako dobro, o čemu mogu da posvjedoče i brojni posjetioci koji sve više dolaze. Namjera je da se Duklja uvrsti u turističku ponudu Podgorice”, rekao je Radović.

Trenutno se radi i na pripremi Zbornika Antička Duklja III , u kojem će biti objavljeni radovi eminentnih stručnjaka iz Crne Gore, kao i iz i inostranstva.

Bonus video: