Svirkom Radio string kvarteta Vijena počeo Mjesec poštovanja džeza

Muzičari Radio kvarteta Viena sviraju i profesionalno i opušteno, nisu "zagnjureni" u pulteve sa gomilom notnog materijala
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 09:16h

April u Podgorici, tradicionalno ispunjen muzikom svih žanrova, već je u nedjelju, prvoga, počeo u punom gledalištu podgoričkog KIC-a gdje se već godinama džez osjeća kao kod kuće, crossing borders and cultures, kako glasi i ovogodišnji moto festivala.

Mjesec poštovanja džeza najavila je muzička urednica KIC-a Maja Popović, odavno zadužena za dobre vibracije i kvalitetne muzičke sadržaje ove kuće, koja će ovogodišnji JAM program podijeliti i sa publikom Cetinja, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Pljevalja.

Svečano otvaranje festivala povjereno je prvi put gudačkom kvartetu, Radio string ansamblu Viena i svaka eventualna "rezerva" a propos (četiri) gudača u ovom (free)žanru nestala je već od uvodne kompozicije In a silent way Jozefa Eriha Zavinula, za prijatelje (džeza) Džoa, Bečlije čiji će opus i svirka uticati i pomjeriti i obogatiti muzičke i ine borders and cultures s početka ove priče.

Radio string kvartet Viena čine četiri fenomenalna gudača predvođena Bernijem Malingerom (violina), koji i autorski potpisuje neke kompozicije koncerta u KIC-u; pored Malingera u kvartetu su Igmar Jener (violina), Sintija Liao (viola) i Asja Valcić (violončelo).

Fuziju austrijsko-tajvansko-hrvatskih gena okupljenih u bečkom kvartetu šarmantno je, uz nazive kompozicija, tokom večeri na svom maternjem jeziku pojašnjavala violončelistkinja Asja Valcić, najavljujući numere koje u originalu potpisuju Džo Zavunul, Džon Meklafin, ali i članovi samog ansambla. Sami zvuk, pak, bio je jedinstvena mikstura džeza i štrajha, efekata i kantilene, improvizacije i dobro temperovane partiture.

Muzičari Radio kvarteta Viena sviraju i profesionalno i opušteno, nisu "zagnjureni" u pulteve sa gomilom notnog materijala, i njihov koncert in continuo protiče kao velika numera puna zajedničke energije i refleksije i muzikalnosti.

Na bis su oduševljenoj publici podarili Malingerovu kompoziciju “Ode an den Freud”, kao rafiniranu, ne bez duha, džezersku "repliku" posvećenu Frojdu uz dozvoljenu asocijaciju na Betovenovu Odu namijenjenu radosti, jednakosti, i prijateljima dzeza, klasike, romantike... svejedno.

Galerija

Bonus video: