Prevelika upotreba vitamina može da izazove zdravstvene probleme

Stručnjaci upozoravaju da vitaminski preparati ne smiju biti zamjena za hranu, već isključivo njen dodatak
66 pregleda 0 komentar(a)
voće, Foto: TLC
voće, Foto: TLC
Ažurirano: 03.04.2012. 08:21h

Iako je uvriježeno mišljenje da vitamini samo mogu da koriste, stručnjaci upozoravaju da je potreban oprez prilikom uzimanja kompleksa vitamina, jer prevelika upotreba može izazvati određene zdravstvene probleme.

Stručnjaci takođe upozoravaju da vitaminski preparati ne smiju biti zamjena za hranu, već isključivo njen dodatak.

Farmaceut Nataša Burzanović, koja je i u upravi Farmaceutske komore Crne Gore, kazala je da pacijenti pretjeruju zbog neznanja i neupućenosti.

"Dešava se da pacijenti nijesu upućeni, pa traže preparate sa istim ili sličnim sastojcima. Tu farmaceti imaju značajnu ulogu, jer treba da upute pacijenta, da ga upoznaju sa sastavom vitaminskih preparata”, kazala je Burzanović.

Ona je napomenula farmaceuti savjetuju oprez i skreću pažnju pacijentima koji pretjeruju.

"To je pretjerivanje najčešće iz neznanja, a ne iz namjere, i ne javlja se tako često”, kazala je ona.

Burzanović je objasnila da se vitamini dijele u dvije grupe liposolubilane i hidrosolubinalne, prvi su vitamini A, D, E i K, dok u drugu grupu spadaju vitamini B kompleksa i C, i karakreriše ih rastvorljivost u vodi.

"Kod prvih treba biti obazriviji, jer može doći do predoziranja. Rijetki su slučajevi hipervitaminoze, zbog koje može doći do nekih promjena u organizmu i zdravstvenih problema, ali ne ozbiljne prirode”, kazala je ona.

Farmaceut je kazala da su vitamini izuzetno značajni za funkcionisanje organizma, i da pojedine grupe zahtijevaju da se oni uključe u ishranu.

Prema njenim riječima, vitamini se uključuju djeci, starijim ljudima, osobama koje drže neku dijetu, kao i sportistima zbog njihove fizičke aktivnosti.

"Na primjer, kod beba se uključuju vitamini A i D, prvi za vid i drugi za kosti. Nedostatak vitamina D kod djece može izazvati rahitis, a kod odraslih osteoporozu. Zbog nedostatka vitamina A je ranije dolazilo do kokošjeg sljepila kod djece, zbog čega se i on daje kao prevencija”, rekla je ona.

Burzanović je objasnila da je vitamin B12 bitan u izgradnji eritrocita i njegov nedostatak može dovesti do anemije.

"Vitamini B kompleksa, kojih ima u žitaricama, klicama i kvascu, dobri su za kožu, kosu, nokte, kao i za periferni centralni nervini sistem, i rijetko može doći do njegovog nedostatka, jer se kod nas ta hrana dosta koristi”, kazala je ona i dodala da je važno to što se u privatnim i državnim apotekama prodaju vitaminsko-mineralni preparati renomiranih farmaceutskih kuća koje su registrovane i provjerene.

"Ako se javi preparat koji je nedozvoljen, on se, uz saradnju sa Farmaceutskom komorom, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva i Ministarstvom zdravlja, povlači iz prodaje”, kazala je Burzanović.

Bonus video: