Salvador Dali u Podgorici: Prilika za zaron u nadrealno

"Nas Crnogorce, koji nesvjesno stvaramo nadrealizam i metafizičku poeziju, ova izložba bi trebalo da zadivi i u srcu poveže sa našim dragim Dadom", rekao je princ Nikola Petrović
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 13:11h

Ogroman broj djela istinskog umjetničkog genija Salvadora Dalija od 21. aprila biće izložen u prostorijama JU “Muzeji i galerije” pod nazivom “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija”.

Po prvi put u Crnoj Gori posjetioci će moći da vide radove iz njegova dva najobimnija opusa – “Biblia Sacra” i “Božanstvena komedija”. Postavku čini preko 200 Dalijevih radova - 100 grafika “Božanstvene komedije” iz 1964. godine, 106 grafika “Biblia Sacra” iz 1967. godine, 70 grafičkih listova dekompozicije drvoreza “Božanstvene komedije”, šest originalnih knjiga “Božanstvene komedije” kao i markice koje je italijanska Vlada napravila povodom 70 godina rođenja ovog velikog predstavnika nadrealizma.

"Izložbu će pratiti tematske večeri svake subote, u okviru kojih će se predstaviti crnogorski umjetnici. Organizator konceptualne manifestacije “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija” je kompanija “Analytica Consulting Podgorica”, u saradnji sa slovenačkom galerijom “Deva Puri”. Kustos postavke je Petrica Duletić, istotričar umjetnosti, a izložbu će otvoriti princ Nikola Petrović Njegoš", saopštio je PR manifestacije Ivan Vukčević.

Jedno od magičnih imena

Nikola Petrović Njegoš je “Vijestima” kazao da mu je ukazana velika čast od “Analytica Consultinga” pozivom da otvori izložbu na temu legendarne ličnosti kakva je bio Dali i nadrealističkog pokreta koji otvara vrata treće dimenzije, dimenizije naših snova i noćnih mora.

"Ušao je u struju nadrealizma prateći velikaneUšao je u struju nadrealizma prateći velikane"

"Dali je jedno od onih magičnih imena koja su prosvijetlila dvadeseti vijek i koja će nastaviti da sijaju i budu reper budućim generacijama. Pored svojih djela i istorijske uloge u nadrealističkom pokretu, on nam ostavlja i jednu jedinstvenu dramaturgiju između pojedinca i svijeta.

Između Don Kihota i Narcisa, Dali je predstavnik, u Evropi između dva rata, jedne žestoke volje, istovremeno uznemirujuce i privlačne, uzaludne i briljantne, da se sam u svom umjetničkom oklopu, suprotstavi društvu okovanom svojim tabuima i izvjesnostima.

Ušao je u struju nadrealizma prateći velikane (Garsiju Lorku, Bunjuela, Aragona Eluarda, Bretona, Magrita) a u javnosti je ostao najupamćeniji umjetnik pokreta koji je decenijama animirao evropsku umjetničku i intelektualnu scenu", rekao je Nikola Petrović Njegoš.

Izuzetan događaj u kulturnom životu

On smatra da je “ova izložba jedinstvena prilika pružena Podgorici da vidi ta djela, ali je istovremeno i pozivnica za ulazak u Dalijev svijet i ponovni zaron u nadrealistički pokret koji je, naoružan umjetnošću, dopro do dubina ljudske duše i donio novu viziju 'Homo Poeticusa' i sa njom, temelje prelaska u individualizam u zapadnim društvima”, rekao je Nikola Petrović.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova prije Podgorice predstavljena je u Beogradu, u Sloveniji na Bledu i u Mariboru i u Njujorku

"Ova izložba će biti izuzetan događaj u kulturnom životu Crne Gore. Prikazane gravure, naročito ilustracije 'Božanstvene komedije' koje su rijetko izlagane, neka su od najnaprednijih Dalijevih umjetničkih djela.

Susret, u pet vjekova vremenskog raskoraka, između dvojice genija, Dantea i Dalija, zaokružuje moćno '3D' jedinstvo koje obasjava dubine ljudske duše. Savjetovao bih posjetu izložbi sa Danteovom knjigom u ruci.

Nas Crnogorce, koji nesvjesno stvaramo nadrealizam i metafizičku poeziju, ova izložba bi trebalo da zadivi i u srcu poveže sa našim dragim Dadom, sa njim koji je proveo život ilustrujući 'Ljudsku tragediju'”, kazao je princ “Vijestima”.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova prije Podgorice predstavljena je u Beogradu, u Sloveniji na Bledu i u Mariboru i u Njujorku. Postavka ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Cijena ulaznice će biti 2,5 eura, odnosno 1,5 euro za studente i đake.

Duletić: Brisanje granice između života i djela

Istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Petrica Duletić, koja je i kustos najavljene izložbe, kazala je “Vijestima” da je velika čast što je JU “Muzeji i galerije Podgorice” domaćin jedne ovakve spektakularne izložbe. Duletićeva je kazala da će izložba biti postavljena u izložbenom prostoru Moderne galerije.

"Grafički opus ovakvog kvaliteta i značaja još nikada nije bio izlagan na ovom području. Sada, po prvi put će ga vidjeti likovna publika u Crnoj Gori", kazala je ona.

Ona je podsjetila i na njegov propagandni imidž genija, urođeni talent za performans, i strategije privlačenja pažnje javnosti

Duletićeva je objasnila da upravo grafika predstavlja onu oblast Dalijevog stvaralaštva, koja je njegovu umjetnost približila širem krugu publike.

"Početkom dvadesetih godina, dva su događaja doprinijela razvijanju Dalijevog stila, njegovo otkriće Frojdove 'Interpretacije snova', te poznanstvo i saradnja sa pariskim nadrealistima.

Oni su ga upoznali sa pokretom koji je okupljao pisce, pjesnike i intelektualce koji su uzeli koncept 'sur-realite', što u prevodu znači 'iznad realnosti' ili pak 'bolja realnost', te ga primijenili na svoje novo viđenje svijeta koji ih je okruživao”, kazala je ona.

Ona je podsjetila i na njegov propagandni imidž genija, urođeni talent za performans, i strategije privlačenja pažnje javnosti u televizijskim, filmskim i drugim pojavljivanjima njegovog lika.

"U njegovom slučaju nije se moglo znati gdje je granica između života i djela. Istovremeno je bio estradan i na neki način iskren, a pamtimo ga u širini kao osobu koja je obilježila svoje vrijeme, koja je čuvala tradiciju vještine blisku akademizmu, ali je stvorila uzbudljivu umjetnost koja se mora prepoznati i osjetiti”, smatra Duletićeva.

Bonus video: