Ruski majstor sporta sa crnogorskom zastavom

„Kada sam razmišljao sa kojom državom bih mogao da nastupim na Olimpijskim igrama, donio sam odluku da to bude Crna Gora”, kaže Samurgašev
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 11:28h

Crnogorski ljubitelji sporta vjeruju da bi naša zemlja u Londonu mogla da osvoji prvu olimpijsku medalju u istoriji, najveće nade polažu se u džudistu Srđana Mrvaljevića, vaterpoliste, rukometašice (podrazumijeva se da izbore vizu)... Međutim, istorijsku medalju Crnoj Gori prije svih njih mogao bi da donese - Rus!

Njegovo ime je Rafael Samurgašev, a izdanak je čuvene rvačke porodice iz Rostova na Donu.

Njegov otac Albert višestruki je prvak Rusije, a stric Varteres, koji je još aktivni rvač, olimpijski je šampion iz Sidneja 2000. i bronzani iz Atine 2004. godine.

Rafael ima zvanje majstora sporta Rusije, prva mjesta na turnirima A kategorije u u Švedskoj, Francuskoj, Rusiji... Od 2009. godine nastupa za Rvački klub Budva i takmiči se na prvenstvima države, a u subotu je u Petrovcu ubjedljivo trijumfovao na ovogodišnjem šampionatu, dobivši tri meča.

To, uostalom, i ne treba da čudi, s obzirom na to da se Samurgašev već pune dvije godine priprema isključivo za nastup na Olimpijskim igrama i to kao reprezentativac Crne Gore. A njegove pripreme, treninzi, učešće na turnirima, odlazak na takmičenja i sve ostalo, Crnu Goru ne koštaju ni centa!

Ali, hoće li se nešto nalik na najljepšu bajku i ostvariti i da li će Samurgašev uopšte imati priliku da juriša na medalju u Londonu i to kao reprezentativac Crne Gore, još nije sigurno. Koči ga - pasoš!

Naime, Rvački savez Crne Gore uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjev za izdavanje sportskog pasoša Rafaelu Samurgaševu, te zatražio saglasnosti od Uprave za sport i mlade, odnosno Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Činjenica je da prepreka za izdavanje pasoša nema i da postoji dobra volja navedenih institucija da Samurgašev postane državljanin Crne Gore, ali administracija se toliko odužila da sada postoji realna opasnost da rvač neće stići da nastupi na kvalifikacionim turnirima za plasman na OI!?

„Mnogo mi se sviđa Crna Gora. Veoma je lijepa zemlja, prijatno se osjećam ovdje. Veoma bih volio da i dalje budem ovdje i da nastupam pod zastavom Crne Gore. Ali, nijesu isto želje i mogućnosti” kaže Samurgašev za “Vijesti”.

Zašto Crna Gora, a ne Rusija?

„U Rusiji je veoma jaka konkrencija a samo jedan rvač po kategoriji može da učestvuje na velikom takmičenju. Uvijek sam se trudio da pružim maksimum, bio sam omladinski prvak Rusije, ali u seniorskoj konkurenciji jako je teško izboriti se da budeš prva opcija u reprezentaciji u tvojoj kategoriji”.

„Zbog toga, kada sam razmišljao sa kojom državom bih mogao da nastupim na Olimpijskim igrama, donio sam odluku da to bude Crna Gora. Pošto sam bio siguran da ću nastupiti za Crnu Goru, za reprezentaciju Rusije nisam nastupao skoro dvije godine”.

„Na turnirima sam se borio isključivo kao takmičar RK Budva. Za 20 dana počinju kvalifikacioni turniri za olimpijske igre i u protekle dvije godine sve sam podredio tome. Radim maksimalno, spremam se da nastupim za Crnu Goru i osvojim normu, ali čitava ova situacija oko pasoša ipak utiče na mene”.

Potičete iz čuvene rvačke familije, ima li šanse da dostignete ili nadmašite strica?

„Trudim se da ga dostignem, možda ćemo obojica nastupiti u Londonu, on kao reprezentativac Rusije a ja Crne Gore. Da, trudim se da ga dostignem, ali neću da se opterećujem time, kako bih se mirno pripremao i trenirao”.

„Ne želim da razmišljam ni o dokumentima ni o bilo čemu drugom, samo ću da se fokusiram na pripreme koje treba da me dovedu do vrhunskih rezultata”.

Možemo li očekivati da ćete po dobijanju pasoša više vremena provoditi u Crnoj Gori, da ćete biti pravi crnogorski građanin?

„Zbog složene situacije, ja se još ne mogu osjećati kao građanin Crne Gore, ali mogu da kažem da mi je ova zemlja bliska i da želim da nastupam za nju. Ali, tek kad dobijem pasoš postaću pravi Crnogorac”.

Šta očekujete na Olimpijskim igrama?

„U prvom redu očekujem da prođem kvalifikacione turnire (Sofija, 20-22. april; Kina, 27-29. april; Helsinki 4-6. maj). Olimpijsku vizu donose prva dva mjesta ili u Helsinkiju ili u Sofiji, kao i prva tri mjesta u Kini. Ako sve bude kako treba, u Londonu ću nastojati da ostvarim najveće rezultate”, zaključuje Samurgašev .

A šta još Crna Gora dobija dolaskom Samurgaševa, govori i ovaj podatak - ugovorom o saradnji između Rvačkog saveza Crne Gore i Rvačke federacije Rostovske oblasti utvrđeno je da Rusi i finansijski pomažu naš Savez donirajući po 1.000 eura mjesečno.

Apel i iz Ambasade Rusije

Prvenstvo Crne Gore u Petrovcu, odnosno nastup svog zemljaka Rafaela Samurgaševa, pratio je i Viktor Šehovcov, prvi sekretar ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori.

„Iznenađen sam kad sam vidio koliko u Crnoj Gori ima dobrih rvača i upravo zbog toga mislim da bi bilo jako značajno da Samurgašev postane vaš državljanin. On potiče iz poznate porodice ruskih rvača, njegov djed, otac i stric dobili su visoka priznanja, njihova škola je izuzetno kvalitetna”.

„Mislim da bi Rafael i na Olimpijskim igrama imao velike šanse da osvoji možda i zlatnu medalju. Probaćemo i mi iz ambasade da apelujemo da Samurgašev što prije dobije pasoš, jer smatramo da je dobro razmjenjivati sportska iskustva između Rusije i Crne Gore”.

„Drago bi mi bilo da Rusija može svoje iskustvo da prenese u Crnu Goru i to ne samo u rvanju, nego i u ostalim sportovima. Andrej Zubavlenko, naš poznati sportski radnik, već ima kontakte sa nekim ljudima vezano za to, a mislim i da bi ruski sportisti mogli da se pripremaju u Crnoj Gori, s obzirom na sjajne klimatske uslove”, kazao je Šehovcov.

Bajkov: Rafael može i do zlata na OI

O pripremama Samurgaševa stara se višečlana ekipa trenera koja je od njegovog strica napravila olimpijskog šampiona. Prvi trener je Sergej Zabijvorota, dok je sa Rafaelom u Crnu Goru doputovao Dmitrij Bajkov.

„Rafael ima vrlo kvalifikovan trenerski sastav. Mi nismo stvorili samo jednog olimpijskog šampiona, već plejadu asova rvačkog sporta. Mislim da Rafael ima objektivnu šansu da pobijedi na Olimpijskim igrama, ili makar da osvoji medalju. Najvažnije je da na kvalifikacionim turnirima izborimo olimpijsku vizu, a nakon toga krećemo na osvajanje olimpijske medalje”, ističe Bajkov.

Babović: Rokovi ističu

Saglasnost da Samurgašev nastupa za Crnu Goru našem Savezu poslala je Svjetska rvačka asocijacija (FILA) i Rvačka federacija Rusije.

RSCG je stavio Samurgaševa na long listu COK-a za nastup na OI u Londonu, a koliko bi njegova dolazak u reprezentaciju značio za razvoj rvanja, najbolje govore riječi predsjednika RSCG Velimira Babovića.

„I na ovom državnom prvenstvu, gdje je proglašen za najboljeg borca, vidjelo se da je riječ o vrsnom takmičaru, koji u Crnoj Gori povremeno boravi već tri godine, a dvije godine nastupa na našim državnim prvenstvima. To je sportista koji je značajno oplemenio naš sport, ne samo nastupom već i boravkom u klubovima”.

„Za nas je izuzetno značajno da on nastupa za Crnu Goru, pogotovo što smo prošlogodišnjim rezultatima ostvarili pravo učešća na kvalifikacionim turnirima. S obzirom na sve to, nadamo se da bi mogli, prije svega, izboriti nastup na Olimpijskim igrama”, rekao je Babović.

O problemu sa pasošem, Babović kaže:

„Procedura vađenja sprotskog pasoša koju smo započeli još tokom prošle godine, u priličnom je zastoju, vjerovatno iz naših stečenih navika kada su u pitanju obrade takvih materijala”.

„Nažalost, ako se to ne uradi u narednih nekoliko dana, Samurgašev neće moći da nastupi na kvalifikacionim turnirima. Ipak, vjerujemo da će poslije ovog prvenstva i naših brojnih apela, institucije odraditi svoj dio posla i da će tako kvalitetan takmičar, koji potiče iz čuvene sportske porodice, dobiti naš pasoš”

„Mi smo izvršili preliminarnu prijavu za kvalifikacione turnire očekujući da će pasoš biti gotov, ali nam je zbog nedostatka podataka iz pasoša već stigla opomena, tako da bi smo sve morali da odradimo u narednih pet dana. Poslije bi sve bilo uzaludno”, naglašava Babović.

Nastup Samurgaševa trebalo bi da bude samo kruna sjajne saradnje sa Rvačkim savezom Rostovske oblasti.

„Njegovo iskustvo, znanje i škola iz koje dolazi, već su unaprijedili ukupan rad saveza, i medalje koje su osvojili naši takmičari plod su rada sa njim. Njegova porodica podržava nas i materijalno, a da ne govorim o kadrovima, s obzirom na to da sa ovim takmičarom dolaze izuzetno iskusni stručnjaci koji pomažu u radu s našim mladim takmičarima”.

„Plan mi je i da Samurgašev, kada bude imao vremena, po sedmicu provede u svakom crnogorskom klubu i radi sa našim mladim takmičarima. Upravo zbog svega toga bila bi šteta da on izgubi motivaciju za dalji boravak u Crnoj Gori i nastup za našu reprezentaciju”.

„Jer, računajući da će sigurno dobiti naš pasoš on je možda propustio priliku da nastupi za neku drugu zemlju. A bila bi velika šteta i za njegovu sportsku karijeru ukoliko propusti Olimpijske igre”, zaključuje predsjednik RSCG, koji kaže da je veoma zadovoljan prvenstvom države i da je to bila dobra uvertira pred kadetsko prvenstvo Evrope, koje se naredne godine održava u Crnoj Gori.

Kuk, Drinčić, Šefik, rukometašice...

Dodjela sportskih pasoša je uobičajena praksa u Crnoj Gori i svijetu.

Košarkaš Omar Kuk (SAD) predvodio je crnogorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, fudbaler Nikola Drinčić (Srbija) jedan je od najznačajnijih igrača “hrabrih sokola”, dok su Bojana Popović, Katarina Bulatović, Ana Đokić i Ana Radović (sve iz Srbije) okosnica rukometne reprezentacije.

Crnogorski pasoš dobio je i vaterpolista Denis Šefik (Srbija), svojevremeno najbolji golman svijeta.

Bonus video: