Crnogorci su i šefovi i kuriri na ruti kokaina

Velike pošiljke kokaina stižu u luke na obalama Jadranskog i Crnog mora, a odatle se kopnom distribuiraju prema Zapadnoj Evropi
116 pregleda 0 komentar(a)
heroin, Foto: Arhiva Vijesti
heroin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.04.2012. 08:11h

Preko teritorije Crne Gore prelaze značajne količine droge, a to su najčešće skank koji kod nas dolazi iz Albanije i heroin koji stiže iz Avganistana. Pored toga krijumčari Crnu Goru koriste i za šverc kokaina iz Južne Amerike. Uprkos tome količine zaplijenjene droge na teritoriji Crne Gore veoma su male.

Prema izvještaju Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika Ujedinjenih nacija evropsko tržište kokaina i dalje je drugo po veličini u svijetu, a kokain u Evropu dolazi raznim putevima. Količina te droge koja stiže iz Portugala i Španije smanjuje se, ali se sve više kokaina krijumčari iz Sjeverne Afrike kroz jugoistočnu i istočnu Evropu, naročito balkanskom rutom.

Velike pošiljke kokaina stižu u luke na obalama Jadranskog i Crnog mora, a odatle se kopnom distribuiraju prema Zapadnoj Evropi.

Međunarodni analitičari ukazuju na to da je zloupotreba kokaina na visokom nivou u zapadnoj i srednjoj Evropi, ali se stabilizovala, dok u jugoistočnoj i istočnoj Evropi zloupotreba te droge ima trend rasta.

Oni su naveli i da je povećano učešće crnogorskih građana kao organizatora i kurira u krijumčarenju kokaina preko vazdušnih i morskih luka.

U izvještaju američkog Stejt departmenta "Međunarodna strategija kontrole narkotika 2012" ocijenjeno je da je Crna Gora značajna tranzitna država za droge koje idu ka centralnoj i zapadnoj Evropi.

Oni su naveli i da je povećano učešće crnogorskih građana kao organizatora i kurira u krijumčarenju kokaina preko vazdušnih i morskih luka.

U istom izvještaju navodi se da postoje dokazi o vezama i konfliktima između kriminalaca i organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Rusiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji i Južnoj Americi.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: