"Prijatelji Sirije"

Klinton: Asad ne primjenjuje Ananov plan, podržaćemo opoziciju

Klintonova je na Konferenciji "Prijatelji Sirije" u Istanbulu podsjetila da je međunarodna zajednica izvršila pritisak na Al Asada da prihvati Ananov plan o rješenju krize, ali da on to obećanje, kao i mnoga druga do sada, nije održao
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 16:55h

Američka državna sekretarka Hilari Kliniton izrazila je danas sumnju da će predsjednik Sirije Bašar al Asad primijeniti plan izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) i Arpaske lige Kofi Anana o rješenju krize u Siriji, i apelovala da se pruži podrška sirijskoj opoziciji.

Klintonova je na Konferenciji "Prijatelji Sirije" u Istanbulu podsjetila da je međunarodna zajednica izvršila pritisak na Bašara Al Asada da prihvati Ananov plan o rješenju krize, ali da on to obećanje, kao i mnoga druga do sada, nije održao.

"Niko više ne može da sjedi i čeka", rekla je ona, i dodala da se Konferencija održava u izuzetno važnom trenutku za Siriju i region.

Američka državna sekretarka je apelovala da se donese plan kojim bi se podržala opozicija u Siriji, a protiv režima te zemlje bile uvedene nove sankcije.

Hilari Klinton je kazala da je Bašar Al Asad obećao da će povući vojne trupe iz gradova, dozvoliti održavanje mirnih demonstracija i dopremanje humanitarne pomoći, a stranim novinarima omogućiti da uđu u Siriju.

"Umjesto da se povuku, Asadove trupe su preduzele nove napade na sirijske gradove", naglasila ja ona, i dodala da je sirijska vojska pojačala opsadu grada Homsa i spriječila održavanje mirnih protesta širom Sirije.

Portparol ministarstva spoljnjih poslova Sirije, Džihad Makdeši je juče izjavio da se sirijska vojska neće povući iz gradova, jer je njihovo prisustvo nepohodno, kako bi se u Siriji povratila stabilnost.

Klintonova je naglasila da poruka međunarodne zajednice sirijskom režimu mora biti jasna.

"Prestanite da ubijate svoje građane ili ćete se suočiti sa ozbiljnim posljedicama. To što činite neće zaboraviti ni vaš narod niti međunarodna zajednica", rekla je američka državna sekretarka.

Konferenciji "Prijatelji Sirije" ne prisustvuju Kofi Anan, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, niti predstavnici Rusije, Kine i Irana, koji su važni saveznici Sirije.

Turska ne podržava ni jedan plan koji bi omogućio opstanak sirijskom režimu

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na Konferenciji da treba podržati pravo sirijskog naroda na "legitimnu odbranu" od represije, ukoliko UN po tom pitanju ne budu ništa učinile.

"Ukoliko Savjet bezbednosti UN još jednom propusti istorijsku šansu, za međunarodnu zajednicu neće biti drugog izbora, nego da podrži pravo sirijskog naroda na legitimnu odbranu", rekao je Erdogan obraćajući se predstavnicima 74 zemlje, i sirijske opozicije.

On je naglasio da Turska ne podržava bilo koji plan koji bi omogućio sirijskom režimu da opstane.

"Nema i ne može biti govora o tome da se podrži plan koji bi režimu koji ugnjetava svoj narod omogućio da se održi na vlasti", rekao je Erdogan.

Predsjednik Sirijskog nacionalnog savjeta, Burhan Galiun je od međunarodne zajednice zatražio da Savjet prizna kao jedinog legitimnog predstavnika Sirije. On je juče na učesnike skupa apelovao da podrže naoružavanje sirijskih pobunjenika.

On je najavio da će Savjet početi da daje plate pripadnicima Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv aktuelnih vlasti u Siriji.

"Sirijski nacionalni savjet će početi da daje plate oficirima, vojnicima, i svim drugim članovima Slobodne sirijske vojske", rekao je Galiun.

Šef Arapske lige Nabil Al Arabi je apelovao na učesnike skupa da izvrše pritisak na Savjet bezbjednosti UN da sprovede odluke koje su donešene protiv režima predsjednika Sirije Bašara Al Asada.

Galuin je juče na učesnike skupa apelovao da podrže naoružavanje sirijskih pobunjenika.

"Mi smo u više navrata pozvali da se naoruža Slobodna sirijska vojska. Želimo da Konferencija "Prijatelji Sirije" podrži taj zahtjev", rekao je on.

Ideju o naoružavanju sirijskih pobunjenika podržali su Katar i Saudijska Arabija, ali ne i SAD.

Prema podacima UN, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Bašara Al Asada, u Siriji je poginulo više od 9.000 ljudi.

U Siriji danas poginulo najmanje 40 ljudi

Dok se u Istambulu vode razgovori o konačnom rješavanju sirijskog problema i traži rok koji će Al Asad morati da ispoštuje i prekine krvoproliće, najmanje 40 ljudi poginulo je danas u žestokim sukobima vojske i pobunjenika širom Sirije, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Prema saopštenju ove sirijske organizacije, pet pobunjenika i četiri vojnika poginulo je u gradu Kurije u provinciji Deir Ezor na istoku Sirije, dok je u provinciji Idleb u napadu sirijskih dezertera na jedan vojni konvoj život izgubilo četiri vojnika.

U Idlebu na sjevero-zapadu zemlje je poginula jedna žena, a u proviciji Dera su u oštrim sukobima dezertera i vojske ubijena četiri vojnika.

Širom Sirije poginulo je još najmanje 22 ljudi, među kojima je u Homsu život izgubilo dva civila tokom bombardovanja starog dijela grada.

Sirijska policija pretresala je danas kuće širom Sirije, a prilikom pretresa u Damasku ubijen je jedan mladić.

Preporučujemo za Vas