Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija u Podgorici

Uz svaku ilustraciju nalazi se naziv i stihovi iz „Božanstvene komedije“ ili „Biblije“, na koje se ona odnosi
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 14:02h

Izbor grafičkih radova Salvadora Dalija iz opusa „Biblisa Sacra“ i „Božanstvena komedija“ biće od 21. aprila predstavljena podgoričkoj publici u prostorijama JU Muzeji i galerije.

Manifestaciju „Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija“, u okviru koje će posjetioci u Crnoj Gori prvi put moći da vide više od 200 djela najvećeg umjetnika nadrealizima iz dva najobimnija opusa, otvoriće princ Nikola Petrović.

Postavku čini stotinu grafika – ilustracija Danteove „Božanstvene komedije“ iz 1964. godine, 106 grafika – ilustracija Biblije (Biblia Sacra) iz 1967. godine, 70 grafičkih listova koji predstavljaju dekompoziciju drvoreza više gragika iz „Božanstvene komedije“, šest originalnih knjiga „Božanstvene komedije“ sa Dalijevim ilustracijama, markice koje je italijanska Vlada štampavala povodom 700. godišnjice rođenja Dantea, a na kojoj su Dalijeve grafike.

Uz svaku ilustraciju nalazi se naziv i stihovi iz „Božanstvene komedije“ ili „Biblije“, na koje se ona odnosi.

Izložbu će pratiti tematske večeri: svake subote će se na njima predstaviti crnogorski umjetnici. Organizator cijele manifestacije „Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija“ je podgorička kompanija „Analytica Consulting“, u saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri, a kustos postavke je Petrica Duletić.

Istu postavku do sada je vidjela likovna publika u Beogradu, na Bledu i u Mariboru, u Sloveniji, i u Njujorku.

Podsjećamo, krajem novembra u barskoj galeriji „Veliša A. Leković“ bilo je izloženo 27 grafika čuvenog umjetnika, među kojima su tri bile iz opusa „Božanstvena komedija“.

Španski slikar, fotograf, vajar, književnik, dizajner, scenograf, autor filmova Salvador Dali (1904-1989), bio je jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Po mnogo čemu osoben i neponovljiv, Dalijev život bio je ne manje zanimljiv od djela koje je stvarao. Sarađivao je sa brojnim umjetnicima - savremenicima, a najčešće filmskim rediteljima.

Bonus video: