Policija trafiku na Koniku provjeravala tek 4 dana nakon prijave

" Pretres je realizovan na svim mjestima koja su u prijavi navedena kao lokacije na kojima se vrši prodaja narkotika, ali ni u jednom slučaju nije potvrdio navode"
381 pregleda 0 komentar(a)
trafike, Konik, Foto: Zoran Đurić
trafike, Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.04.2012. 08:53h

Podgorica - Uprava policije saopštila je juče “Vijestima” da je “u veoma kratkom roku u odnosu na dobijenu prijavu otpočela provjere” navoda iz prijave koju je dobila u nedjelju, 25. marta, i u kojoj se navodi da u podgoričkom naselju Masline postoji dop kuća, a da se na trafici na Koniku može nesmetano kupiti heroin.

“Kratak rok” iz policijskog saopštenja je, kako je “Vijestima” juče rekao Goran Vuksanović, vlasnik sporne trafike iz prijave - cijela četiri dana. Vuksanović, naime, tvrdi da je policija kod njega stigla 29. marta, četiri dana nakon što je stigla prijava.

"U četvrtak, 29. marta oko 10 časova, policija je pregledala moju kuću i trafiku na Koniku, u kojoj je radila moja ćerka. Policija, naravno, nije našla ništa.

Razne se priče pričaju, ali ne mogu da branim narkomanima da kupuju cigare. Često su ispred trafike gdje piju piće, i kako ja da im zabranim da šetaju tuda. Nije mi jasno kako neko može bez ikakvih dokaza da priča nešto i da se nakon toga moja porodica uznemirava", kazao je Vuksanović.

On je dodao da policija kod njega nije vršila pretres nakon prvog teksta koji se u štampi pojavio 26. marta.

Vuksanović ranije osuđivan zbog heroina

Na pitanje “Vijesti” da li je ranije imao problema sa zakonom, i da li je zbog nekog krivičnog djela procesuiran, Vuksanović je rekao da jeste.

"Prije desetak godina sam kažnjen zbog prodaje heroina", odgovorio je on. Vuksanović je dodao da druge trafike i prodavnice do njega nijesu pretresane.

"Pored moje plave trafike koja je pretresana, druge trafike i prodavnice na tom mjestu koje posjeduje “Rokšped”, Mićunović, Savić i Milošević, nijesu pretresane", kazao je on.

Prilikom pretresa kuće Gorana Vuksanovića policija je pronašla dva pištolja.

Policija: Građani nastavite da prijavljujete

Na pitanje zbog čega su policijskoj ekipi trebala četiri dana da dođe do trafike na Koniku i pretrese je, te da li je UP uvijek potrebno nekoliko dana da dobije saglasnost tužilaštva i suda kako bi napravila pretres određene lokacije za koju se sumnja da je mjesto na kom se vrši neko krivično dijelo, “Vijestima” je odgovoreno da su provjere po informaciji dobijenoj u nedjelju uveče “otpočele u veoma kratkom roku u odnosu na dobijenu prijavu” i da policija te večeri nije došla do podataka koji bi potvrdili navode sadržane u prijavi.

"Od momenta podnošenja prijave do momenta realizacije pretresa izvršen je niz potrebnih operativnih aktivnosti i provjera na terenu. Tokom narednih dana sve aktivnosti u ovom slučaju policija je preduzimala u saradnji sa nadležnim državnim tužilaštvom, uz napomenu da je naša saradnja sa tužilaštvom sadržajna i izuzetno profesionalna.

Pretres je realizovan na svim mjestima koja su u prijavi navedena kao lokacije na kojima se vrši prodaja narkotika. Realizovane operativne aktivnosti, kao ni sam pretres stambenih i poslovnih prostorija i objekata ni u jednom slučaju nije potvrdio navode iz prijave", saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Iz policje su kazali i da će biti zahvalni svim građanima koji će i ubuduće, na isti ili sličan način, podnijeti prijave policiji, u odnosu na primijećeno vršenje bilo kojeg krivičnog djela, i time doprinijeti prevenciji i rasvjetljavanju kriminalnih radnji.

Heroin uz cigarete

Prijava građanina koji tvrdi da je otac zavisnika od psihoaktivnih supstanci, i koji je ponudio "vjerodostojne" dokaze da se na dva mjesta u Podgorici navodno nesmetano prodaje droga, stigla je u noći 25. marta, na elektronske adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, nevladinih organizacija, medija, ali i na adresu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

U prijavi se tvrdi da je jedno od dva mjesta na kojima se nesmetano kupuje droga dop kuća u Maslinama, a drugo trafika na Koniku u kojoj se, kako tvrdi podnosilac prijave, "heroin prodaje uz cigarete".

Otac heroinskog zavisnika se u elektronskom pismu pita "da li je moguće da je podgorička policija toliko nezainteresovana, toliko nemoćna ili toliko potplaćena da žmuri pred nečim ovako odvratnim".

Rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droga i krijumčarenja u Upravi policije Miodrag-Mišo Laković kazao je “Vijestima” 25. marta da je dežurna ekipa odmah po prijavi krenula sa provjerama.

"Indikativno je što je ova prijava poslata na ovoliko adresa, jer ako je neko zaista želio da ovo bude početak jednog istraživanja, onda je bilo dovoljno da je poslao nama. Ovo je mala sredina da bi se rizikovalo slanjem podataka na ovoliko adresa.

Prijave koje stignu na ovaj način uvijek se provjeravaju, mada one nekad sadrže podatke koji su tačni, nekad one koji su proizvoljni ili zlonamjerni, a nekad se pokušavaju i omesti redovne aktivnosti, tako da im mi uvijek pristupamo sa oprezom", kazao je prije nekoliko dana Laković.

Smjeli diler

Otac heroinskog zavisnika u prijavi je opisao da “smjeli diler” iz trafike na Koniku kada prodaje heroin ni ne provjerava ima li u blizini inspektora i pitao se “za koga on radi”.

"Ovaj smjeli diler nije ni pogledao ima li gdje kakvog inspektora, ne daj Boze, na zadatku, već je bez imalo straha “izdilovao” što ima i nastavio da radi i čeka sledećeg.

Kakve i sa kim dogovore ima pa nema straha? Sa policijom? Sa kim? Ljudi sa osmijehom pricaju kako radi jer ga policija ne dira. I stvarno je tako. Kažu, uz osmjeh, valjda će ga pustiti da dovrši sprat kuće koji gradi", napisano je u prijavi građanina.

Bonus video: