Na sjeveru se ukrstili putevi šverca heroina sa istoka i kokaina sa zapada

Na ukrštenim putevima droge regrutovana je čitava armija mladeži iz sjevernih gradova, što je bilo skoro "normalno"
135 pregleda 1 komentar(a)
Municipium, Foto: Savo Prelević
Municipium, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2012. 08:25h

Kada su prije desetak godina pali prvi kilogrami kokaina na putu od Luke u Baru, pa dalje preko Berana i Rožaja, postalo je jasno da su se u ovim gradovima ukrstili putevi droge.

Heroina, koji je dolazio sa Istoka, i kokaina iz Južne Amerike, odnosno sa druge strane svijeta. Takođe je postalo jasno da su se veoma dobro ukrstili i kriminalni krugovi u ovom regionu.

Jedan zaboravljeni slučaj, kada je početkom ovog vijeka Safet Kalić intervenisao u policiji u Beranama da puste Darka Šarića, koji je kao "bezbjednosno interesantna" osoba bio priveden u stanicu policije, otkrio je da je još tada postojala jaka veza između ova dva, kako se kasnije ispostavilo, najjača narkoklana ne samo na sjeveru, nego i na širim regionalnim prostorima.

Upravo u to vrijeme međunarodne agencije za borbu protiv droge već su ucrtale na mapama "avganistansku transverzalu", na kojoj je Kosovo označeno kao veliko skladište heroina i distributivni centar za Evropu, pa i ostatak svijeta.

Mađarski mediji su, recimo, pisali da sa Kosova samo u toku jednog dana izađe oko stotinu kilograma heroina.

Jedan zapadni diplomata na službi na Balkanu iznio je procjene obavještajnih izvora da se na području Kosova, Albanije i zapadne Makedonije u svakom trenutku nalazi "bar sedam tona heroina" spremnog za put na zapad.

U medijima koji se pozivaju na policijske izvore mogu se naći i informacije o tome koje albanske kriminalne grupe kontrolišu granicu prema Crnoj Gori, prvenstveno putni pravac preko Kule, ali i sa kojim kriminalnim klanovima su kosovski narkodileri konektovani u Crnoj Gori.

Na ukrštenim putevima droge regrutovana je čitava armija mladeži iz sjevernih gradova, što je bilo skoro "normalno". Isto onako kako su se momci nekog kraja gdje tranzitno prolaze turisti uključivali u kulinarstvo i ugostiteljstvo, momci sa sjevera počeli su da ulaze u poslove sa drogom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: