OPERA U CRNOJ GORI

Poduhvat kotorske škole: "Sestra Anđelika" za jubilej

"Kotorska publika je bila na nogama, aplauz na premijeri je trajao deset minuta" kazala je direktorica Muzičke škole “Vida Matjan”
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 18:16h

Opera “Sestra Anđelika”, Đakoma Pučinija, u produkciji Muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora, premijerno je izvedena 26. marta u crkvi Svetog duha u Kotoru. Nakon kotorske premijere, opera je izvedena u Tivtu, a izvedbom “Sestre Anđelike” otvoren je Festival “Bruna Špiler“ u Herceg Novom.

Opera jednočinka predstavlja jedan dio triptiha u kome su “Plašt” i “Đani Skiki”, takođe opere jednočinke. Prvi put se škola našla u ulozi producenta u saradnji sa Festivalom solo pjevača “Bruna Špiler“, a učesnici su bivši, sadašnji učenici i profesori škole. Glavne uloge su povjerene Milici Zdravković, Maji Lukšić i Amandi Stojović.

"Opera 'Sestra Anđelika' je za jednu školu izvanredan poduhvat. Ponosni smo što je došlo do realizacije ovako kompleksnog i zahtjevnog projekta. Ideja je potekla od naše profesorice Mirele Šćasni, koja preko dvije decenije radi u našoj školi.

"Kotorska publika je bila na nogama, aplauz na premijeri je trajao deset minuta"

Ona je utemeljila solo pjevanje, ne samo u kotorskoj školi, već i u školama u Herceg Novom i Ulcinju. Opredijelili smo se za operu jednočinku jer u sve ženske uloge u njoj i ono što nas posebno čini srećnim je to što je prvi put u Crnoj Gori, vlastitim snagama izvedena jedna opera.

Učesnice su bile naše učenice završnih razreda srednje škole, profesorice i pojedine bivše učenice, kao što je Amanda Stojović koja je danas angažovana u Mariborskoj operi. Probe su se pet mjeseci odvijale paralelno u Kotoru, Herceg Novom i Tivtu.

"Zadovoljni smo jer je Kotor još jednom pokazao da ima taj ekskluzivitet po raznim segmentima, naročito kulturnim - umjetničkim, muzičkim"

Postojala je ta predivna energija od samog početka, a ideja je bila da premijerom obilježimo 65 godina postojanja naše škole", kazala je direktorica Muzičke škole “Vida Matjan”, Marina Dulović, ističući da su premijerom htjeli da označe i završetak radova na rekonstrukciji krova koncertne dvorane, spomenika kulture prve kategorije, crkve Svetog duha u Kotoru.

"Zadovoljni smo jer je Kotor još jednom pokazao da ima taj ekskluzivitet po raznim segmentima, naročito kulturnim - umjetničkim, muzičkim. Dokazali smo da Muzička škola “Vida Matjan” i sada, poslije 65 godina, u vremenu krize, ne samo ekonomske, već i usljed poremećaja pravih vrijednosti, pokazala je da ima potencijala.

Kotorska publika je bila na nogama, aplauz na premijeri je trajao deset minuta. Kotorska publika je pokazala te večeri rafinirani ukus. Vladalo je zajedništvo, atmosfera koja se ne postiže često", kazala je Marina Dulović.