Britanski kritičari i slikari: Djela Dejmijena Hirsta su bezvrijedna

“Prodajte svog Hirsta jer uskoro neće vrijedjeti ama baš ništa”, poručio je britanski kritičar Spalding
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 16:06h

“Prodaj dok možeš” - jasno je upozorenje svakom ko je kupio neko djelo Dejmijena Hirsta, samoproglašenog enfant terriblea britanske umjetnosti, a ono dolazi od Džulijana Spaldinga, danas kritičara i pisca, a nekada jednog od vodećih britanskih galerista.

Na stranicama britanskog “Independenta”, Spalding prognozira da bi se mjehur od sapunice brzo mogao rasplinuti za Hirsta. On je skovao pojam “Con Art".

"Smislio sam termin "Con Art" koji je skraćenica za savremenu konceptualnu umjetnost i za umjetnost koja vara ljude, rekao je Spalding. (igra riječi od pojma konceptualna i od engleske riječi con koja označava prevaru)

Spaldingov napad dolazi u trenutku kada se londonska galerija Tate Modern priprema da izloži “prvi temeljit pregled” Hirstovog rada u Velikoj Britaniji, veliku retrospektivu koja se otvara 4. aprila. Tate Modern Hirstov rad naziva “ikoničkim”, ali Spalding poručuje:

“Car je go. Kada se shvati da to nije umjetnost, sve će propasti. Hirst ne bi trebalo da izlaže u Tate galeriji. On, za razliku od Mikelanđela, nije umjetnik”.

“Car je go. Kada se shvati da to nije umjetnost, sve će propasti. Hirst ne bi trebalo da izlaže u Tate galeriji"

Spalding svoju osudu konceptualne umjetnosti detaljno objašnjava u svojoj novoj knjizi “Con Art - Why You Ought To Sell Your Damien Hirsts While You Can”, koja izlazi 1. aprila. U njoj, između ostaloga, objašnjava i kako je Hirst postao najbogatiji čovjek Britanije, kroz “marketing” svog brenda.

Unajmljivanje drugih prilikom stvaranja umjetnosti

Na omotu Spaldingove knjige nalazi se ovca Doli, čime je želio da se naruga Hirstovoj ovci u formaldehidu, a i kolekcionarima koji “skupljaju djela poput ovaca”.

Nedavno je i najveći živi britanski slikar Dejvid Hokni kritikovao Hirsta zbog unajmljivanja drugih ljudi prilikom stvaranja umjetničkih djela, ocijenivši da je takva praksa uvredljiva.

Na plakatu za veliku izložbu pejzaža 74-godišnjeg Hoknija koja je održana početkom godine u Londonu piše: “Sva djela je uradio umjetnik, lično”.

Hokni je potvrdio da se taj natpis odnosi na Hirsta koji koristi pomoćnike kako bi napravio djela, među kojima je i lobanja od platine ukrašena sa 8.601 dijamantom.

Bonus video: