Posljednje Leonardovo djelo izloženo u Luvru

Poput romana "Da Vinčijev kod", restauraciju posljednjeg dijela velikog majstora pratila je intriga vrijedna političkog trilera
0 komentar(a)
Bogorodica sa djetetom i svetom Anom, Foto: Telegraph.co.uk
Bogorodica sa djetetom i svetom Anom, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 29.03.2012. 10:03h

Restaurirano posljednje djelo Leonarda da Vinčija "Bogorodica sa djetetom i svetom Anom" biće izloženo od danas u muzeju Luvr i posjetioci će sada moći da uživaju u svim detaljima slike renesansnog majstora stare 500 godina.

Restauracija slike, na kojoj je Leonardo radio 20 godina sve do svoje smrti 1519. trajala je 18 mjeseci, a stručnjaci tvrde da je riječ o jednoj od najuticajnijih slika svog vremena i koraku ka visokoj renesansi Mikelanđela.

Portret Djevice Marije, njene majke svete Ane i Isusa očišćen je udahnut je tako novi život sjajnim bojama slike.

"Nevjerovatna je i tako lijepa. Sada imate isti osjećaj kao kada uđete u restauriranu Sikstinsku kapelu i vidite Mikelanđelove freske. Pogledajte tu plavu", rekla je AP-u jedna posjetiteljka.

Prije 17 godina, Luvr je odustao od planova da očisti sliku iz straha da da bi rastvor mogao da ošteti ili izmijeni sfumato, slikarsku tehniku Leonarda

Impresivna zbirka skica i matematičkih dijagrama sadrži ne samo tajne slike već i naučnog istraživanja budući da je Da Vinči u svoje vrijeme bio poznatiji kao izumitelj nego umjetnik.

"Izložba je naučna radionica. Za Leonarda, umjetnost je zasnovana na teorijskom poznavanju prirode i njenog funkcionisanja", rekao je Delieven.

Na jednom dijelu matematičkih proračuna vidi se kako je umjetnik godinama proučavao refleksiju svjetla o predmete i kako je to znanje prenio na slike i izvanrednu igru svjetlosti i sjenke.

Poput romana "Da Vinčijev kod", restauraciju posljednjeg dijela velikog majstora pratila je intriga vrijedna političkog trilera.

Prije 17 godina, Luvr je odustao od planova da očisti sliku iz straha da da bi rastvor mogao da ošteti ili izmijeni sfumato, slikarsku tehniku Leonarda.

Čišćenje je, ipak, odobreno 2009. ali su prošle godine dvojica francuskih stručnjaka za restauraciju podnijela ostavke poslije izvještaja da su bili nezadovoljni preteranim čišćenjem koje je Leonardovom djelu dalo sjaj koji nije ni imao. Luvr je potrvrio ostavku stručnjaka, ali nije dalje želio da komentariše.

Po završetku restauracije, vodeći stručnjak u Francuskoj Beržon Langl rekla je da je čišćenje slike urađeno korektno ali je kritikovala odluku da se ukloni bijela tačka sa tijela malog Isusa za koju smatra da ju je sam Leonardo ostavio.

Takođe, čišćenje figure svete Ane pokazalo je da se ispod nje nalazi skrivena slika glave konja koja je slična onoj na nedovršenoj fresci "Bitka kod Angijarija" u Firenci za koju se vjeruje da je, takođe, djelo Da Vinčija.

Izložba će trajati do 25. juna.

Bonus video: