Branko Baletić: Mnogo je prepreka na putu uspjeha domaćeg filma

„Moramo učestvovati u srpskim, bosanskim i hrvatskim serijama i oni isto tako u našim. A ne da naša domaćica kuva ručak i plače nad sudbinom neke španske djevojke”
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 08:16h

"Lokalni vampir", režisera Branka Baletića, od danas se prikazuje u srpskim bioskopima, a tim povodom njegov autor je za Vijesti pričao o nedostatku podrške domaćim autorima u Crnoj Gori i svojoj namjeri da film pretoči u seriju. Takođe, najavio je distribuciju “Lokalnog vampira” u ostalim ex-YU republikama.

Baletić nije zadovoljan uspjehom filma u Crnoj Gori:

"Nisam, naravno, jer kod nas ne funkcioniše bioskopska mreža. Veoma je mali broj bioskopa koji rade u Crnoj Gori, računajući i one u okviru Cineplexxa, koji je privatno vlasništvo. Takvi bioskopi puštaju filmove koji donose više prihoda, poput 3D-a koji su prilagođeni mlađim gledaocima”, objašnjava režiser i dodaje da iz tog razloga evropski ili autorski filmovi teško nalaze svoje mjesto.

Na putu uspjeha ovog, ali i drugih filmova domaće produkcije prepreka je puno.

Veoma je mali broj bioskopa koji rade u Crnoj Gori, računajući i one u okviru Cineplexxa, koji je privatno vlasništvo. Takvi bioskopi puštaju filmove koji donose više prihoda, poput 3D-a koji su prilagođeni mlađim gledaocima

On ističe da je znatno drugačije kada finansije stižu iz Evropske unije, jer se tada dio sredstava mora odvojiti za autorske filmove iz domaće produkcije ili regiona. Ako toga nema, stvaraoci se moraju osloniti na sopstvene snage.

“Teško je platiti oglašavanje, jer su ti spotovi skupi. Treba uložiti velika sredstva, a pitanje je da li će da se vrate. Po meni, najveći problem je što izgleda kao da nikoga i ne interesuje to što mi radimo”, objašnjava Baletić. Ističe da za domaće filmove u dnevnoj štampi ili na televiziji važe ekonomske cijene, a svakoga dana “u nekim listovima mogu se vidjeti na cijeloj strani reklame za petorazredne američke filmove koji će se tog dana prikazivati na TV-u”.

Prosto je nevjerovatno da kada Crna Gora napravi veliki kulturni iskorak, pogotovo kada je to u Srbiji, nema odjeka. Kada neko lupi nešto sa naše strane ili iz Beograda o tome se danima piše, a kada napravimo nešto dobro, onda nema ništa. Žao mi je zbog toga

“Beogradski Fest zatvorio je srpski film 'Doktor Rej i đavoli' Vinka Tucakovića u kojem je participirala i Crna Gora. Producent je na konferenciji izjavio da film ne bi bio završen da nije bilo pomoći Ministarstva Crne Gore. Mi smo bili veoma prisutni tamo, dok u našim medijima nije bila nijedna rečenica o tome”, naveo je Baletić još jedan primjer kada je izostala podrška filmskim stvaraocima.

“Prosto je nevjerovatno da kada Crna Gora napravi veliki kulturni iskorak, pogotovo kada je to u Srbiji, nema odjeka. Kada neko lupi nešto sa naše strane ili iz Beograda o tome se danima piše, a kada napravimo nešto dobro, onda nema ništa. Žao mi je zbog toga”, ispričao je crnogorski režiser.

Njegov film dobio je još jedan poziv za festival, ovoga puta u Parizu gdje će predstavljati Crnu Goru.

“Riječ je o festivalu koji se bavi filmom Mediterana i dijela Evrope kojem mi pripadamo. Za nas je najvažnije da obiđemo regionalne i male festivale autorskog profila nego one izvikane, kako bi se predstavili kao kinematografija koja je uspostavila neki kontinuitet”, ispričao je Baletić.

Parada oko Parade

Nakon Srbije, film bi se mogao prikazivati i u bioskopskim salama zemalja u regionu. Do sada su najsigurniji pregovori sa Hrvatskom. “Hrvati su učestvovali i u stvaranju filma “Lokalni vampir”. Pored premijere u Puli, vjerovatno ćemo se vrtjeti u još par gradova u Hrvatskoj.

Pregovaramo i sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, ali tu se kao i u Crnoj Gori radi o par bioskopskih sala”, objašnjava režiser.

Na pitanje da li će u slučaju prikazivanja u Hrvatskoj njegov film biti titlovan, odgovara: “Mislim da je to parada oko parade. To je vjerovatno bio pokušaj da se spriječi prikazivanje 'Parade' iz potpuno drugih razloga, ne zato što je srpski ili zbog jezika, nego zbog teme. U opisu mog filma piše da je jezik crnogorski, a ispod toga hrvatski”.

U planu i serija

Baletić nakon filma “Lokalni vampir” radi na istoimenoj seriji, koja bi mogla imati šest epizoda: “Ima dosta materijala koji nije iskorišćen, pa pokušavam da napravim seriju čije će epizode trajati po 30 minuta.

Vidim da je publika dobro prihvatila seriju 'Budva na pjenu od mora', ali nema velikog interesovanja za serije od strane naših televizija”, kaže Baletić, po kojem je bolje praviti serije nego uvoziti španske i turske.

“Moramo učestvovati u srpskim, bosanskim i hrvatskim serijama i oni isto tako u našim. A ne da naša domaćica kuva ručak i plače nad sudbinom neke španske djevojke”, rekao je on.

Režiser je dodao je velika tuga što se serije ne prave u našoj produkciji, jer imamo glumce režisere i producente koji su završili škole za to, dok televizije ne izdvajaju ni minut za dramski program. “Uzimaju serije po jeftinim cijenama, a onda sijeku i ubacuju reklame i od toga zarađuju novac.

Funkcija nacionalne televizije je da proizvodi nacionalni program, program svih građana koji žive u državi”, objašnjava režiser koji misli da njegov novi projekat neće dosegnuti uspjeh hit serije “Otvorena vrata” na kojoj je radio devedesetih.

“To je bio unaprijed osmišljeni projekat. Čitava ekipa autora je smišljala scenario, zatim je grupa producenata pravila konstrukciju, pa su tek onda dolazili glumci i režiseri. Tako ste dobijali seriju sa planiranim uspjehom, jer je pogođena ciljna grupa.

Takva serija je 'Vratiće se rode', koja je bila gledana na čitavom ex-YU prostoru, i bila je skuplja nego svi filmovi snimljeni u Crnoj Gori”, zaključio je Baletić.

Bonus video: