JAM 2012: Džez proljeće u Crnoj Gori

Tokom ove manifestacije poštovaoci džeza moći će da uživaju u mnogobrojnim muzičkim i filmskim programima
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 16:04h

Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2012“ počeće 1. aprila, a na svečanom otvaranju u KIC-u “Budo Tomović” koncert će održati Radio string kvartet Vienna iz Austrije.

Tokom ove manifestacije, koja će se održavati u Podgorici, Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju i Pljevljima, poštovaoci džeza moći će da uživaju u mnogobrojnim muzičkim i filmskim programima, a tiču se džez muzike i džez umjetnosti, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ovogodišnju manifestaciju organizuje “Džez art udruženje” u Crnoj Gori, a među sponzorima su ambasade Austrije i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Klasika, džez, rok, pop

Ambasador Austrije Martin Pamer je izrazio veliko zadovoljstvo što će Radio string kvartet Vienna u okviru mini turneje od 1. do 3. aprila održati koncerte u Podgorici, Cetinju i Kotoru.

“Tokom manifestacije koncerte će održati i crnogorska grupa 'Baltazar' koju vode Ivan Marović i Filip Gavranović"

“Među savremenom publikom u Austriji izuzetno je popularna džez muzika, i zato nam je zadovoljstvo što smo omogućili učešće Radio stringa. Njihov repertoar je jako bogat, od klasičnih džez rok kompozicija, pa do adaptacije djela 'San o ljubavi' Franca Lista.

Ovi smjeli muzičari istražuju graničnu liniju između klasične muzike, džeza, roka i popa, stvarajući jedinstvene i fascinantne obrte“, kazao je Pamer.

Kako je kazala šefica odjeljenja za medije i kulturu ambasade SAD-a, džez muzika je važan segment kulture u SAD-u, a svoje mjesto je našla i u Crnoj Gori.

Menadžerka projekta “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” Maja Popović najavila je nastupe dvaju crnogorskih ansambala, kao i prvu foto-izložbu u okviru džez festivala.

“Tokom manifestacije koncerte će održati i crnogorska grupa 'Baltazar' koju vode Ivan Marović i Filip Gavranović, i njihov novi materijal će biti predstavljen u Herceg Novom, Tivtu i Podgorici.

Takođe, još jedna crnogorska grupa 'Klas', sastavljena uglavnom od klasičnih muzičara, premijerno će u Podgorici izvesti djelo francuskog autora Kloda Bolinga.

Filmski džez program

Koordinatorka Američkog ugla u Podgorici Milena Vučelić je najavila filmski džez program, koji će biti prikazivan u Podgorici, Pljevljima i Tivtu.

“Prva foto-izložba, u okviru džez festivala, biće upriličena u Perjaničkom domu u Podgorici 20. aprila"

“U Podgorici će filmovi biti prikazivani u sali DODEST-a, u 20 sati, od 2. do 4. aprila, a biće reprizirani narednog dana od 17 sati. Filmski program Američkog ugla u Tivtu održavaće se od 6. do 8. aprila u 'Yacht clubu Porto Montenegro' od 19 sati, dok će se filmski program u Pljevljima održavati u Američkom uglu 10, 17, i 24. aprila od 18 sati“, kazala je Vučelić.

Ona je naglasila da će pored filmskog programa u Američkom uglu u Podgorici biti održane i kreativne radionice čitanja gdje će studenti sa profesorkom Susan Gunter predstaviti tajne i nevidljive veze između poezije i džeza.

Aranžeri oblaka

“Prva foto-izložba, u okviru džez festivala, biće upriličena u Perjaničkom domu u Podgorici 20. aprila, a svoje radove će predstaviti čuveni fotograf iz Slovenije Žigo Koritnik. U ovoj izložbi pod nazivom 'Aranžeri oblaka' on sažima svo svoje stvaralaštvo, sa svjetskih džez festivala na kojima je bio fotograf”, kazala je Popović.

Svakog ponedjeljka tokom aprila biće organizovan “jam session”

Ona je najavila i održavanje radionica, na kojima će pored učenika Muzičke škole “Vasa Pavić” moći da učestvuju ljubitelji džez muzike.

“Ove radionice, koje će držati naša gošća iz Amerike Dina Dirouz, održavaće se od 1. do 6. aprila u Muzičkoj školi 'Vasa Pavić' koje će počinjati u 14 sati.

Dirouz će 6. aprila u Podgorici održati koncert sa Kristin Korb koja pjeva i svira na kontrabasu”, rekla je Popović i naglasila da su svi programi besplatni i da se za radionice u narednih nekoliko dana mogu prijaviti svi zainteresovani.

Popović je istakla i program koji će se održavati u etnoklubu “Sejdefa” u Podgorici. Svakog ponedjeljka tokom aprila biće organizovan “jam session” na kojima će domaćini biti bend MP Trio.

Galerija

Bonus video: