Italijani istražuju koliko je Dudić bio blizak Šariću

Nacionalni tužilac za borbu protiv mafije Republike Italije Pietro Graso, kazao je da su nastavaljene istrage u okviru akcije "Loptica"
148 pregleda 0 komentar(a)
Mario Venditi, Foto: Laprovinciadivarese.it
Mario Venditi, Foto: Laprovinciadivarese.it
Ažurirano: 28.03.2012. 15:10h

Italijansko tužilaštvo istražuje da li je ubijeni kotorski biznismen Dragan Dudić bio direktno uključen u narko grupu odbjeglog Darka Šarića ili je djelovao sa strane, rekao je Mario Venditi, tužilac pri sudu u Milanu nakon otvaranja međunarodne konferencije u Miločeru.

Venditi nije mogao da kaže da li znaju gdje se Darko Šarić nalazi, navodeći da sve policije Evrope tragaju za odbjeglim narko bosom.

Oni pokreću tone kokaina

On je naveo da međunarodna policijska istraga koju je pokrenulo italijansko tužilaštvo pod nazivom “Loptica” i dalje traje, te pohvalio saradnju sa Crnom Gorom.

"Doprinos Crne Gore je imao odlučujući karakter, posebno u drugom dijelu istrage u fazi hapšenja. Ne da su uhapšeni i isporučeni da bi bili procesuirani, puno je ljudi koji su u Crnoj Gori uhapšeni, nego se nastavilo u Crnoj Gori hapšenjem Duška Šarića. Taj proces još uvijek traje u Crnoj Gori. Duško Šarić je najuticajnija osoba u okviru ove istrage zato što je brat Darka koji je desna ruka cijele operacije", kazao je Venditi.

Državna tužiteljka Ranka Čarapić navela je da rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala kojima možemo da se pohvalimo su zapravo rezultati saradanje sa italijanskim tužilaštvom

"Njihovi predstavnici su u Crnoj Gori i Srbiji preko kojih pokreću tone kokaina i milione eura. Znamo da su bila i dva atentata, od kojih je jedan u Cirihu gaje je bio jedan član njihove organizacije. Znamo da je bilo i ubistvo u Crnoj Gori povodom ovoga slučaja u okviru ove organizacije. Ako ne griješim mislim da se radi o Dudić Draganu koji je ubijen 2010. Treba da potvrdimo da li je on efektivno bio uključen u organizaciju ili ne ili je sa strane djelovao. Oni su 2010. držali monopol kako u Italiji tako i na internacionalnom niovu", kazao je Venditi.

Sporazum doveo do rezultata

Nacionalni tužilac za borbu protiv mafije Republike Italije Pietro Graso, kazao je da su nastavaljene istrage u okviru akcije "Loptica".

"Ukoliko bude novih dokaza, oni će biti dostavljeni. Moramo uvijek ostaviti sudijama i njihovom nezavisnom mišljenju da li su naši dokazi dovoljno dobri", kazao je Graso i dodao da prije godinu i po, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma tužilaštava dvije zemlje, odmah je došlo do konkretnih rezultata.

Državna tužiteljka Ranka Čarapić navela je da rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala kojima možemo da se pohvalimo su zapravo rezultati saradanje sa italijanskim tužilaštvom.

Upitana da li ima najave za neku novu saradnju Čarapićeva je kazala „saradnje ima ali ne bih o detaljima“.

U Budvi je počela konferencija „Modeli zakonskih rješenja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala“ koju u Miločeru organizuju ministarstvo pravde sa ambasadama SAD, Italije i Hrvatske u Crnoj Gori.

Bonus video: