Riječ ljekara: Predlozi za kvalitetan doručak

Otvorite svoje gastro-vidike i uživajte u drugačijim ukusima, jer kad znate da činite dobro sebi, zadovoljstvo je višestruko!
517 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 09:11h

Ako smo se složili da nam je doručak jutarnji prioritet, da vidimo čime bismo poželjeli dobro jutro svom organizmu?

Mogućnosti su nam raznolike, od ležernog “vikend-doručka” do “zgrabi - i - ponesi” doručka kad jurimo svoje obaveze i kad obaveze jure nas.

Šta biste radije pojeli, ovsenu kašu ili prženo jaje? Apsolutni broj 1 na mnogim top listama: kaša od ovsenih pahuljica, lana, borovnica, sa bademima, malo cimeta i meda. Ovo je moćan obrok, pun hranljivih materija i vlakana, a potrebno je samo nekoliko minuta pripreme. Napomena: da bi se iskoristio lan, koji je fantastično korisna namirnica, treba ga prethodno samljeti u mlinu za kafu.

Isto to, samo malo drugačije: kuvana pšenica sa nekoliko badema, lješnika ili oraha, malo suvog grožđa, rendanom jabukom, cimetom i kašičicom meda. Ovdje je potrebno samo malo duže planiranje, zbog kuvanja pšenice.Ova kombinacija je odlična i kao užina i kao desert.

Jagode stižu! U blender se stave jagode, ovsene pahuljice i pola banane; doda se mlijeko ( kravlje ili neko biljno); izmiksa se dok ne postane kaša; zasladi se medom ili javorovim sirupom; na vrh se dodaju nasjeckane jagode ili drugo šumsko voće.

Svježe voće, žitarice, jogurt: uzmite jogurt sa manje masnoće, žitarice bez šećera i u to isjeckajte voće. Stari dobri sutlijaš - od integralne riže, zaslađen medom, začinjen cimetom. Može da se doda svježe voće ili malo suvog grožđa, lješnika ili badema.

Klasika – kontinentalni doručak: tostirani hljeb, maslac (ne margarin), džem ili med, čaj.

Da li biste možda nešto slano?

Jaje sa paprikom: na malo ulja propržimo komadiće paprike, može i brokolija, malo luka, bibera. Preko njih se razlije jaje. Odlično se slaže sa integralnim tostom i šoljom čaja.

Prženi tofu – isjeckan na kockice, doda se luk, zelena paprika ili drugo povrće, malo soja sosa, bibera i proprži se na malo ulja (tofu i soja sos mogu da se nađu u prodavnicama zdravije hrane). I ovdje je integralni tost odlična kombinacija.

Da li držite do tradicije? Palenta sa kiselim mlijekom ili sa sirom - kvalitetan obrok, vrijeme pripreme minimalno, ispunjava sve uslove.Bareno jaje ili sir ili šunka, sa salatom, hljebom i čajem. Napomena: namirnice životinjskog porijekla ne bi trebalo kombinovati.

Zemička punjena salatom: stiže nam proljeće, a sa njim i povrće, tako da ovo može da bude kreativno–osvježavajući doručak. Mediteran u srcu: tunjevina, salata, integralni hljeb.

Otvorite svoje gastro-vidike i uživajte u drugačijim ukusima, jer kad znate da činite dobro sebi, zadovoljstvo je višestruko!

Institut Balans

Bonus video: