Gimnastičar Pol Ham završio karijeru

Jedini Amerikanac s olimpijskim zlatom u višeboju je odlučio da se povuče samo četiri mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Londonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 11:08h

Američki gimnastičar Pol Ham, olimpijski pobjednik u višeboju iz Atine 2004, objavio je da završava karijeru zbog stalnih problema sa povredama.

Ham, koji je prije osam godina na kontroverzan način postao prvi i za sada jedini Amerikanac s olimpijskim zlatom u višeboju je odlučio da se povuče samo četiri mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Londonu.

"Odlučio sam da prekinem s treninzima u takmičarskoj gimnastici i da prestanem da se borim za mjesto u reprezentaciji pred London. U karijeri sam uveliko premašio svoja očekivanja, nadam se da ću ostati upamćen", objavio je 29-godišnji Ham.

Ham je svoje olimpijsko zlato iz Atine morao da brani pred Sportskim sudom (CAS) u Lozani nakon što je Međunarodni gimnastički savez (FIG) objavio da mu je medalja dodijeljena greškom i da je pravi pobjednik Jang Tae-Jong iz Južne Koreje kojeg su sudije zakinule za 0,1 bod.

No, CAS je odbio zahtjev da promijeni rasprored osvajača medalja.

Po osvajanju zlata u Atini Ham je pauzirao dvije i po godine, a nije nastupio ni u Pekngu 2008. zbog povrede.

Bonus video: