Mađari o Crnoj Gori

Promocija knjiga biće održana u četvrtak, u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", u 19 sati
65 pregleda 0 komentar(a)
KIC Budo Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
KIC Budo Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2012. 09:44h

U organizaciji Društva mađarsko-crnogorskog prijateljstva "Vladika Danilo" iz Budimpešte, Centra za iseljenike iz Podgorice i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti biće predstavljene dvije knjige mađarskih autora koje se bave istorijskom prošlošću Crne Gore: "Istorija Crne Gore sa mađarskim odnosima" na mađarskom jeziku autora dr Zoltana Mađara i knjiga "Crnogorsko pitanje" autora dr Jozefa Bajze.

Dr Zoltan Mađar je istoričar i arhitekta, potomak čuvene mađarske porodice iz Zelenike. Autor je "Istorije Crne Gore, sa mađarskim odnosima", prve monografije koja obuhvata integralnu prošlost Crne Gore, od praistorije do 2006. godine. Knjiga je nastala na osnovu relevantne literature, prevashodno djela crnogorske kritičke istoriografije.

Napisana je na mađarskom jeziku, uz kratko dvojezično tabelarno paralelno poređenje istorija Crne Gore i Mađarske.

Na kraju publikacije dat je poseban dodatak na crnogorskom jeziku – Pabirci o istorijskim odnosima Crne Gore i Mađarske u širokom vremenskom rasponu. Izdavač prve istorije Crne Gore na mađarskom jeziku je Društvo mađarsko-crnogorskog prijateljstva "Vladika Danilo" u saradnji sa Istorijskim institutom pri mađarskoj akademiji nauka.

Jožef Bajza (2011) je čuveni mađarski akademik i slavista koji je knjigu "Crnogorsko pitanje" objavio prvo na mađarskom jeziku (1927.) a godinu kasnije na italijanskom.

Ovo je prvo izdanje na crnogorskom jeziku.

Crnogorsko izdanje knjige Jožefa Bajze "Crnogorsko pitanje" priredili su Božidar Nikolić i Marijan Mašo Miljić.

Promocija knjiga biće održana u četvrtak, u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", u 19 sati. O knjigama govore: prof. dr Milan Vukčević, direktor Centra za iseljenike, književnik i publicista Marijan Mašo Miljić, zamjenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Zoltan Csaszar, akademik Sreten Perović i autor dr Zoltan Mađar.

Bonus video: