ROČIŠTE 27. APRILA

Krsmanović: Napad na "Vijesti" nije teroristički

Radulović je podnio tužbu protiv države Crne Gore, kojom se traži obeštećenje od 60.000 eura, jer nije spriječila terorističke napade na imovinu „Vijesti"
0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2012. 07:46h

Sudija Ana Perović-Vojinović zakazala je za 27. april pripremno ročište po tužbi “Daily Pressa”, izdavača “Vijesti”, protiv Crne Gore, zbog neadekvatnog reagovanja države na terorističke napade na imovinu “Vijesti”.

Zastupniku "Daily Pressa", advokatu Veselinu Raduloviću stigao i odgovor na tužbu u kojem se navodi da je tužbeni zahtjev neosnovan, te da se ti napadi ne mogu okarakterisati kao teroristički.

"Da bi se radilo o terorističkim aktima potrebno je da su upereni protiv ustavnog uređenja. Tužbom nije pružen nijedan dokaz da ti događaji imaju takvo obilježje”, piše u odgovoru na tužbu, koju potpisuje zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Milan Krsmanović.

Radulović pak smatra da Krsmanović očigledno ne poznaje novi Krivični zakon iz 2010. te da se to o čemu on govori odnosi na prethodni zakon.

"Sada je za postojanje toga djela potrebno utvrditi da su usmjereni na to da se zastraše građani, da se prinudi Crna Gora, strana država ili međunarodna organizacija da što učini ili ne učini, kao i da se ozbiljno ugroze ili povrijede osnovne ustavne, političke ili društvene strukture Crne Gore, pravne države ili međunarodne organizacije”, objašnjava Radulović.

Advokat je krajem oktobra prošle godine podnio tužbu protiv države Crne Gore, kojom se traži obeštećenje od 60.000 eura, jer nije spriječila terorističke napade na imovinu "Vijesti", kao i zbog toga što nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri vozila nezavisnog dnevnika, u julu i avgustu 2011.

Radulović je polovinom ovog mjeseca zatražio od predsjednika Osnovnog suda Zorana Radovića da ubrza postupak po tužbi, jer ni nakon više od četiri mjeseca od podnošenja tužbe, nije bio zakazan početak tog spora. Radulović je u tužbi naveo da država nije pronašla vinovnike terorističkih akata, niti je uopšte pokazala spremnost da preduzme mjere kojima bi ih identifikovala, kao i da nije zaštitila interese i prava "Daily Pressa", a podsjetio je i na napade na zaposlene u toj medijskoj kući.

Preporučujemo za Vas