Službenik ZIKS-a osuđen na dvije godine zatvora zbog šverca droge

Sudija je kazao da je utvrđeno da je droga bila namijenjena za dalju prodaju i to zbog načina pakovanja
103 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2012. 14:33h

Vladimir Stijepović osuđen je na dvije godine zatvora zbog šverca 20,44 grama marihuane i 1,48 grama kokaina, odlučilo je krivično vijeće sudije Predraga Tabaša u Višem sudu u Podgorici.

Stijepović, je kao službenik ZIKS-a u Spužu, 27. juna 2011., radi dalje prodaje držao 13,56 grama marihuane i 1,48 grama kokaina u kutiji cigareta “malboro”. Službenici ZIKS-a su otkrili drogu prilikom redovne kontrole i pretresa službenika na prijavnici, kada su kontrolisali Stijepovića.

Nakon toga, policija je prilikom pretresa Stijepovića, pronašla koš 6,96 grama marihuane koje je sakrivao u donjem vešu.

Sudija je kazao da je utvrđeno da je droga bila namijenjena za dalju prodaju i to zbog načina pakovanja, te da je Stijepović namjeravao da je unese u zatvorski krug. U odbrani je naveo da je drogu nosio Šakiri Fabijanu, ali sud to nije prihvatio.

“Svjedok Šakiri Fabijan je negirao i izjavio da nikada nije tražio da mu nabavi drogu, da nema sredstava da kupi drogu. Izjavio je da nikada nije probao drogu, et da nikada ništa nije tražio da mu Stijepović nabavi, pa ni cigarete”, kazao je sudija Tabaš. On se zatim osvrnuo na pravnu kvalifikaciju i činjenični opis optužnice, navodeći da je tužilac pravnom kvalifikacijom beneficirao okrivljenog.

“Stijepoviću je tužilac stavio na teret krivično djelo prodaja droge iz člana 300. stav 1., što je osnovni oblik. Međutim, to što je okrivljeni pokušao da unese drogu u zatvorski krug kod zatvorenika, predstavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela. Za ovakav vid izvršenja krivičnog djela, predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina. Sud je vezan za navode optužnice i ne može da je mijenja teže za okrivljenog, ali je to uzeo kao otežavajuću okolnost za Stijepovića prilikom odmjeravanja visine kazne”, kazao je sudija Tabaš.

Bonus video: