Primijenite poslovna pravila da bi vaš brak bio bolji

Autori pojašnjavaju kako većina osoba stavlja nerealno veliku vrijednost na ono što oni rade, te na svoje stvari.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 15:28h

Mnogi ljudi misle kako ljubav i novac ne treba trpati u isti koš, međutim, prema novoj knjizi Spousonomics, primjena ekonomskih principa je moćna alatka koja će učiniti vaš brak dugotrajnijim.

Teorija se fokusira na ekonomsku tezu o tome kako dva alocirana resursa mogu dati najbolje rezultate. U knjizi se pojašnjava kako ograničene resurse poput vremena, energije, novca i libida treba pravilno rasporediti da bi dali optimalan rezultat.

Kažu kako je trik u tome, da umjesto da reagujete instinktno, razmišljate o braku kao poslu, duboko udahnete i primijenite temeljne ekonomske principe koje biste primijenili da se radi o poslu.

Raspodjela poslova je jedna od prvih stvari na koju treba primijeniti poslovne principe, ako želite išta postići. U većini brakova poslovi se raspoređuju nasumično, pa se najčešće obje osobe osjećaju kao da preuzimaju više posla na sebe, što vodi do bračnih kriza. Prema autorima knjige poslovi se ne bi trebali raspoređivati 50:50, nego tako da svako radi ono u čemu je najbolji. Pola-pola se čini pravednim, ali nije efektna podjela. Svaki supružnik bi trebao obavljati one poslove u kojima je relativno bolji.

Zajedno biste trebali odlučiti ko će se u čemu specijalizovati, ukoliko već nije i držati se tih poslova, piše Cover magazin.

Autori pojašnjavaju kako većina osoba stavlja nerealno veliku vrijednost na ono što oni rade, te na svoje stvari. Trebali biste se zajednički složiti oko vrijednosti pojedinih poslova, te tada trgovati poslovima, kako bi svako dobio ono što mu je draže i što bolje obavlja.

Poslovni principi bi se trebali primijeniti i u prepirkama, pa i u svim drugim poljima braka. U knjizi se navodi kako bi trebali birati svoje bitke jednako kao u poslu. U poslu svaka odluka ima dugoročne posljedice, što se često zanemaruje u braku iako se brak smatra dugoročnom obvezom.

Bonus video: