Malkovič: Želim vam da pobijedite cenzuru, siromaštvo i nihilizam

Nakon poruke, na Velikoj sceni CNP-a u 20 časova, biće izvedena predstava "Jaja" Nataše Nelević, u režiji Nicka Uppera
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 09:06h

Američki glumac Džon Malkovič autor je ovogodišnje poruke koja će se pročitati u hiljade pozorišta u svijetu pred početak predstava, povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta.

Nakon poruke, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, biće izvedena predstava „Jaja“ Nataše Nelević, u režiji Nicka Uppera.

Dramski tekst Nataše Nelević je na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2010. godine proglašen za najbolji domaći savremeni dramski tekst.

U predstavi igraju Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Olivera Vuković, Tijana Bjelica, Radmila Božović, Kristina Stevović, Julija Milačić, Gojko Burzanović, Žaklina Oštir, Žana Gardašević–Bulatović, Tanja Torbica, Gorana Marković, Jelena Minić i Jadranka Mamić.

Dramaturg predstave je Veselin Radunović, asistentkinja dramaturga Stela Mišković, scenski pokret i koreografija Tamara Vujošević- Mandić, scenograf Milija Pavićević, kostimograf Natalija Vujošević, kompozitor Žarko Mirković.

"I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tada samo u najređim i najkraćim trenucima – uspiju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja 'kako živimo?'", piše u Malkovičevoj poruci

Povodom 50. obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, Malkovič je kolegama koji rade u pozorištu poželio da njihov rad bude “snažan i originalan”.

“Želim vam da ono što radite bude neodoljivo i originalno. Neka vaša djela budu duboka, dirljiva, promišljena i jedinstvena. Neka nam pomognu da razmislimo o pitanju šta znači biti čovjek, a ta misao neka bude iz srca, prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću.

Želim vam da pobijedite nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, što će mnogi od vas izvjesno morati. Neka vam bog podari talenta i neumoljivosti da nas naučite kako kuca ljudsko srce u svoj svojoj složenosti, kao i poniznosti i ljubopitivosti da taj zadatak učinite svojim životnim djelom.

I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tada samo u najređim i najkraćim trenucima – uspiju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja „kako živimo?“ Srećno”, piše u njegovoj poruci.

Galerija

Bonus video: