Čulina: Brzo sam savladala crnogorski akcenat

"Ta uloga je bila veoma značajna za mene, ali sam bila premlada da bih to shvatila. Serija 'Đekna' me je obilježila za cijeli život i to po dobru, moram priznati", kazala je Čulina
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 08:23h

Malo ko bi u liku Arijane Čuline prepoznao lik koji ju je proslavio prije 25 godina. Hrvatska glumica, tada student Akademije u Beogradu, prihvatila je ponudu da učestvuje u ekranizaciji predstave “Đekna” u kojoj je tumačila lik Milijane.

"Bila sam na drugoj godini kada se snimala prva epizoda. Ta uloga je bila veoma značajna za mene, ali sam bila premlada da bih to shvatila. Serija me je obilježila za cijeli život i to po dobru, moram priznati", kaže za Vijesti glumica i dodaje kako se i danas u Hrvatskoj ljudima ozare lica kada pomene “Đeknu”.

Čulina posebno žali što njena karijera nije nastavila da se razvija u tom pravcu.

"Danas se snima veliki broj sapunica i upravo zbog toga se stare serije pamte. Voljela bih da sam nastavila sa takvim ulogama, ali ne znam razlog zbog kojeg se to nije desilo. Sada mi je veoma drago što sam bila dio te serije i ekipe", objašnjava glumica kojoj je Mišur bila prva uloga na malim ekranima.

Uprkos tome što nikada prije snimanja serije nije posjetila Crnu Goru, nije imala teškoća pri “skidanju” ovdašnjeg akcenta.

"Prvi put sam poslije mnogo godina vidjela Draga Malovića i Zefa-Bata Dedivanovića. Bilo je vrlo emotivno i dirljivo, pogotovo jer je Drago jedan predivan čovjek. Ne znam jesam li srela bolju dušu od čovjeka", kazala je Čulina

"Kolege iz serije mogu potvrditi da mi je taj zadatak bio veoma jednostavan. Lektor je imao malo posla kada sam ja u pitanju. Odmah sam uhvatila taj dijalekat bez ikakvih problema", kaže Čulina i ističe da treba zahvaliti Muzičkoj školi.

"Kao mala sam išla u muzičku školu na odsjeku solo pjevanja, pa valjda imam sluha. A možda ima veze i to što sam odgojena na selu kod bake. Selo je selo, bez obzira da li je dalmatinsko ili neko crnogorsko", kaže hrvatska glumica.

Nakon snimanja kultne serije, Crnu Goru nije posjećivala do prije nekoliko godina kada je gostovala sa splitskim pozorištem, a uoči početka ponovnog emitovanja “Đekne”, došla je u posjetu crnogorskom glumcu Dragu Maloviću.

"Prvi put sam poslije mnogo godina vidjela Draga Malovića i Zefa-Bata Dedivanovića. Bilo je vrlo emotivno i dirljivo, pogotovo jer je Drago jedan predivan čovjek. Ne znam jesam li srela bolju dušu od čovjeka", kazala je Čulina.

Smatra da se današnje serije ne mogu uporediti sa starijim, a kao primjer iznosi “Cimer fraj” u kojoj glumi, a koja se trenutno emituje na TV In. "Đekna je rađena studiozno i promišljeno, dok je 'Cimer fraj' rađen zbrda-zdola, potpuno je drugačiji rukopis. To je velika razlika", ističe ona.

Pored te dvije, u njenoj biografiji nema drugih uloga u serijama. "Tokom karijere više sam se razvijala kao stend up komičar. Posljednjih pet godina sam u nedjeljnoj emisiji komentarisala dnevne događaje, političke aktuelne situacije ili muško-ženske odnose.

"Napisala sam 7 knjiga, a na osnovu njih pišem monodrame. Za bestseler u Hrvatskoj “Sve što žena triba znat o onin stvarima” sam dobila nagradu za dramski tekst", kaže Čulina

Posebno popularna emisija je bila Glamur kafe u kojoj sam takođe imala svoj dio kao komentator", objašnjava Čulina koja je preko 20 godina angažovana i u pozorištu, a već duže vrijeme se dokazuje i kao pisac.

"Napisala sam sedam knjiga, a na osnovu njih pišem monodrame. Za bestseler u Hrvatskoj “Sve što žena triba znat o onin stvarima” sam dobila nagradu za dramski tekst koji je u splitskom pozorištu igralo 12 glumaca", kaže ona i dodaje da je ta knjiga dobila i nastavak, a posljednja koju je napisala je “Kako sam postao faca”.

Gluma, komedija i pisanje nisu jedine profesije Čuline, jer se, ističe, svakog dana se interesuje za neku drugu umjetnost.

"Pored svih knjiga, napisala sam i dvije za djecu, ali više ne pišem. Trenutno se bavim amaterskim slikarstvom. Kada mi jedna stvar dosadi, počnem da se bavim drugom.

Voljela bih da sam se razvijala kao glumica, ali tako su se stvari odvijale. Bio je rat, a kada se sve smirilo došli su novi ljudi i tako valjda izmakne", ispričala je glumica koja smatra da ipak ne treba žaliti. Čvrsto vjeruje u izreku “ono što te ne ubije, to te ojača”, pa se njome i vodi kroz život.

"Volim da se bavim umjetnošću i nikad ne čekam da me neko uzme, a ako me niko ne pozove ne smatram da je greška u meni. To je možda ta moja vrlina zbog koje kada ne glumim, pišem, a kada ne pišem onda slikam", govori majka 21-godišnje ćerke i dodaje da njen privatni život ne trpi zbog toga.

"Smatram da je najbolje da radimo ono što najviše volimo i ono u čemu se najbolje osjećamo, a ja se najbolje osjećam u umjetnosti, jer to na kraju ja i jesam. Ne bih željela ništa drugo da radim. To me na raduje i ispunjava moje praznine u životu", zaključila je Čulina.

Bonus video: