Varnica uzrokovala požar u "Primorci"?

Barski vatrogasci su tek nakon sat i po vremena stavili pod kontrolu požar u voćari fabrike “Primorka“
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 19:37h

U ranim popodnevnim satima vatrogasci su ugasili veliki požar koji je oko 10 sati buknuo u hladnjači u pogonu voćare bivše fabrike „Primorka“ u Bartuli u Starom Baru.

U požaru srećom nije bilo povrijeđenih, ni prilikom izbijanja ni prilikom gašenja, a kolika je materijalna šteta tek treba da se utvrdi jer objekat odavno nije u funkciji.

Načelnik barske Službe zaštite Velizar Čađenović kazao je „Vijestima“ da je gro posla obavljen, ali da su njegovi momci ostali na licu mjesta i preko noći, za svaki slučaj, jer je na nekoliko mjesta još uvijek tinjalo.

"Požar je ugašen, još malo dimi jer su zidovi bili puni pur pjene. Nema nikakve opasnosti po okolne objekte u fabričkom krugu. Uzrok izbijanja požara utvrdiće istraga, očekujem da u utorak policija i istražni sudija obave uviđaj", rekao je Čađenović.

Prema dostupnm podacima, u hladnjači su od jutarnjih sati trojica radnika autogenim zavarivačem skidali dijelove konstrukcije kazana, kada je došlo do eksplozije-moguće u kontaktu varnica sa gasovima u kazanu, a potom i do jakog plamena. Iz hladnjače je potom pokuljao visok stub gustog crnog dima koji se vidio i na četiri kilometra udaljenoj Topolici!

"Tako gust crni dim je stvoren jer je vatra zahvatila nagomilane naslage striropora, nafte, masti, naftinih derivata i starog hljeba koji su bili lagerovani u tom dijelu voćare. Sve dok se nije rasčistio dim, nijesmo mogli ući u voćaru da dokračimo gašenje", naveo je Čađenović.

Vatra je brzom intervencijom vatrogasaca lokalizovana prije 11 sati, a nijedan od okolnih objekata nije bio ugrožen. Najveći požar ove godine gasilo je ukupno 35 vatrogasaca sa 13 vozila.

Pored kompletnog sastava barske Službe zaštite, u pomoć su pritekli i Luka Bar, te kolege iz Budve i Ulcinja sa po jednim vozilom i Mornarica VCG koja je uputila dva vozila.

Inače, 22. decembra 2009. u istoj zgradi pod skoro identičnim okolnostima planuo je požar koji je ugašen snakon jednosatne intervencije barskih vatrogasava. Ni tom prilikom srećom nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je velika materijalna šteta, jer je potpuno izgorio dio krovne konstrukcije voćare. I tada je grupa radnika u pogonu sjekla autogenim aparatima metalni otpadni materijal i po svemu sudeći, zbog nehata je plamen zahvatio plastični otpad od gajbi za sokove koji je bio u neposrednoj blizini.

Galerija

Bonus video: