Naučnici u blatu otkrili bacile koji sprječavaju astmu kod djece

Nedavna studija na miševima pokazala je da mikrobi koji dolaze iz blata, štite od pojave astme, stomačnih virusa i upale mokraćnih kanala
117 pregleda 0 komentar(a)
djeca u blatu, blato, Foto: Ljworld.com
djeca u blatu, blato, Foto: Ljworld.com
Ažurirano: 25.03.2012. 14:35h

Naučnici su napokon otkrili razlog zašto djeca koja se valjaju u blatu rjeđe obolijevaju od astme i ostalih alergija. Odgovor leži u posebnom proteinu čiji nivo opada zbog bacila iz blata.

Izloženost bacilima u djetinjstvu jača imunitet djece i sprječava pojavu alergija i bolesti u budućnosti. Ipak, do sada nije bilo poznato zbog čega dolazi do ovakvog efekta, i koji su to bacilli koji jačaju imunitet djece, piše Blic.

Nedavna studija na miševima pokazala je da mikrobi koji dolaze iz blata, štite od pojave astme, stomačnih virusa i upale mokraćnih kanala.

Studija je dalje pokazala da djeca u razvijenijim krajevima svijeta češće obolijevaju od ovih bolesti, jer antibiotici koje često upotrebljavaju ne dozvoljavaju organizmu da sam stvori mehanizam odbrane.

Studija je dalje pokazala da djeca u razvijenijim krajevima svijeta češće obolijevaju od ovih bolesti

Naučnici su u istraživanju koristili dvije vrste miševa. Miševe bez bacila, koji su odgajani u sterlinoj sredini i one koji su odgajani u klasičnoj laboratoriji sa bacilima i ostalim poteškoćama.

Koncentrisani na CXCL16

U potrazi za razlogom zašto bacilli utiču na imunitet na takav način, naučnici su svoje istraživanje koncentrisali na CXCL16 protein koji je direktno povezan za upalama i astmom.

Kod “sterilnih” miševa ovaj protein bio je prisutan na većem nivou dok je kod normalnih bio znatno niži.

Ovi rezultati ukazali su na putanju, koja govori da izloženost bacilima spušta nivo proteina CXCL16 i tako štiti organizam od bolesti astme i raznih upala

Bonus video: