"Četvrta sestra" na Cetinju

Radnja predstave smještena je u Moskvi početkom 21. vijeka
172 pregleda 0 komentar(a)
Ana Vukotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Vukotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2012. 09:12h

Za Čehovljeve "Tri sestre" čarobno mjesto koje pruža nadu u bolji život i sreću bila je Moskva. Za dramskog pisac Januša Glovackog, dok je živio u Varšavi u doba komunizma, obećana zemlja bila je Amerika. Za njegovo djelo „Četvrta sestra“, možda je sudbinski grad Cetinje, gdje će ova drama u režiji Ane Vukotić, na daskama Kraljevskog pozorišta Zetski dom vrlo brzo doživjeti svoje prvo predstavljanje.

Naime, radi se o novom projektu Zetskog doma, čija će premijera biti u utorak 27. marta u 20 sati. “Četvrta sestra” je tragikomična priča, koju je ovaj poljski pisac napisao 1999. kao ironičnu aluziju na Čehovljeve "Tri sestre".

"Veze priče “Četvrte sestre” sa našim društvom su toliko direktne i očigledne da mi se u jednom trenutku činilo da mogu da skliznu u banalno", kaže Vukotić

"Zanimljivo je da u ovoj podjeli imamo sve generacije crnogorskih glumaca od Dragice Tomas i Moma Pićurića, koji su nam bili velika podrška u ovom projektu, do mladih Momčila Otaševića, Ane Vučković i Ane Vujošević, što je dobar presjek onoga što crnogorsko glumište u ovom trenutku nudi", kazala je Vukotić.

Rediteljka navodi da ono što je posebno važno, jeste činjenica “da je predstava nastajala u lijepom saglasju sa svim saradnicima, te da se došlo do rezultata koji u svojoj namjeri i rediteljskom postupku teži jednostavnosti i lakoći.

"A opet s druge strane riječ je o predstavi koja, drži pažnju iako za crnogorske prilike traje nešto duže nego što je to uobičajeno. Veze priče “Četvrte sestre” sa našim društvom su toliko direktne i očigledne da mi se u jednom trenutku činilo da mogu da skliznu u banalno, tako da je i za mene i za glumce to bio veliki izazov da sačuvamo ono što je teatarska estetika, a da se opet na konkretan način bavimo današnjim trenutkom", kazala je Vukotić.

Oduševljeni tekstom

"Stara garda" glumaca koji se pojavljuju u predstavi, oduševljeni su tekstom, a posebno su pohvalili kompletnu ekipu Kraljevskog pozorišta koja, kako kažu, nije samo radila svoj posao, već je im bila na raspolaganju za svaku potrebu.

"Tokom rada na ovoj predstavi zapazila sam da je rediteljka uspjela da uspostavi divan sklad između sebe i glumaca, čime nam je pomogla da njenu ideju sprovedemo u djelo i da ne iznevjerimo pisca", kazala je Dragica Tomas.

Sličan stav dijele i oni mlađi glumci.

"Kada me Ana pozvala da radim na ovoj predstavi, bilo mi je posebno zadovoljstvo jer od kada sam diplomirala nijesam imala priliku da radim na sceni Zetskog doma gdje sam učila glumu. Tokom prvih proba bila sam jako uzbuđena što sam ponovo u pozorištu koje u svakom smislu nudi jednu bliskost posebno u scenskom, što svi glumci jako vole", kazala je glumica Dubravka Drakić, koja u predstavi igra ulogu najstarije sestre Vjere.

Provjerena ekipa

U predstavi igraju Dubravka Drakić, Ana Vujošević i Ana Vučković koje glume mlađe sestre Katju i Tanju. Lik generala tumači Momo Pićurić, a babušku Dragica Tomas.

Branimiru Popoviću povjeren je lik Jurija Aleksejeviča, a Momčilu Otaševiću uloga Kolje. Mirko Vlahović tumači lik Ivana Pavloviča Pjetrova, dok je Simo Trebješanin na sceni Miša. Miloš Pejović igra Džona Frimena, a Dejan Ivanić i Nikola Perišić Kostju i Stjopu.

Scenografiju predstave potpisuje Aleksandar Vukotić, a kostimografiju Sandra Dekanić. Za muziku se pobrinuo Ivan Marović, a adaptaciju teksta u saradnji sa Ljubomirom Đurkovićem uradila je rediteljka Vukotić.

Bonus video: