Tužiteljka će novinarke pitati je li Lakić samu sebe ranila

Lakićeva je ranjena u nogu 8. maja oko 21 sat, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici
63 pregleda 6 komentar(a)
napad Olivera Lakić, Foto: Filip Roganović
napad Olivera Lakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.05.2018. 07:01h

Viša tužiteljica Suzana Milić saslušaće novinarke “Dnevnih novina” Natašu Riso Pajović i Kristinu Tinu Jerkov, kako bi provjerila da li njih dvije imaju bilo kakve informacije o pokušaju ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Lakićeva je prije tri dana o svemu što je posredno saznala od svojih kolega iz “Dnevnih novina”, obavijestila tužiteljicu Milić i tražila od nje da tužilaštvo sasluša te dvije novinarke i pita ih na osnovu čega one tvrde da je novinarka “Vijesti” “pucala u sebe u dogovoru sa nekim” i šta je motiv za to što govore.

Lakićeva je tražila i da se one ispitaju i zbog čega žale što nije ubijena jer su, navodno, u svojoj redakciji kazale: “Ne znate vi ko je Olivera Lakić”.

Lakićevoj je saopšteno da je u toj redakciji, jedan od kolega, šokiran njihovim izjavama, pitao Pajovićevu i Jerkov da čak i ako misle “da je Olivera Lakić najgora, treba li neko da je upuca”, a one su rekle: “Treba”. Pajovićeva je navodno dodala: “U glavu, a ne u nogu”.

Riso Pajović i Jerkov demantovale su da su išta od toga rekle, optužujući “Vijesti” da su im “brutalnim i lažnim optužbama”, nacrtali mete i izložili ih direktnoj opasnosti.

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović rekao je da je cilj prijavljivanja novinarki “Dnevnih novina” tužilaštvu da se prestane sa pričama o korumpiranosti novinara “Vijesti”, koje polujavno šire najviši državni zvaničnici a potom dalje prenose visoki policijski funkcioneri, političari i režimski novinari, što sve novinare lista dovodi u opasnost. “Red je da bar jednom tužilaštvo utvrdi, režiramo li to mi napade na nas”, rekao je on.

Lakićeva je ranjena u nogu 8. maja oko 21 sat, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. O pokušaju njenog ubistva juče je, između ostalog, raspravljala Komisija za praćenje istraga napada na novinare.

Jovović, član Komisije, kazao je da je zaključeno da se od Vrhovnog državnog tužilaštva traži da se Komisiji omogući svakodnevni kontakt sa istražnim timom.

“Kao osobe za vezu u ime Komisije, predloženi smo advokat Dalibor Tomović i ja. Osim svakodnevne komunikacije, tražiće se i da istražni tim periodično dostavlja Komisiji zvanično izvještaje o stanju u istrazi. Zatraženo je i da kontrolnom saslušanju rukovodilaca nadležnih službi u vezi sa slučajem koji je najavila Skupština, ako bude zatvoreno za javnost, prisustvuju dva člana Komisije, Duško Vuković i ja. I zatražiće se od Tužilaštva da ispita navode iz prijave Olivere Lakić i našeg teksta oko navodnih priča novinarki 'Dnevnih novina’”, rekao je Jovović.

Objasnio je da će zahtjevi biti poslati najkasnije danas.

“Naravno, istraga je tajna, ali svi mi imamo dozvole za pristup najpovjerljivijim dokumentima koje država posjeduje, tako da mislim da ne bi trebalo da bude problema ni sa praćenjem istrage, ni sa prisustvom na sjednici Odbora za bezbjednbost”, rekao je Jovović.

“Mislim da je ovo izuzetno važno, kako se ne bi ponovili slučajevi iz ranijeg perioda, koji su završavani na razne sumnjive načine, prijavom pa i osuđivanjem raznih dobrovoljaca. Mislim da Komisija ima pravo na to, jer je od Vlade ovlašćena da prati istrage napada na novinare”.

Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Prijetnje i napadi počeli su nakon serije njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu i švercu cigareta.

Nakon napada 2012, Lakićeva je javno optužila tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića da stoji iza prijetnji i napada na nju. Veljović je u međuvremenu izjavio da je Ivan Bušković osuđen samo zato što je policija lažirala i skrivala dokaze, pa je Lakićeva 2. novembra 2013. godine podnijela krivičnu prijavu tražeći da se ispitaju te tvrdnje.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet i počelo izviđaj o čijem ishodu ni novinarka, ni javnost do danas nijesu obaviješteni.

Bonus video: