Hrvatske pasoše koriste Darko Šarić i Safet Kalić?

Osumnjičeni za izdavanje falsifikovanih hrvatskih pasoša pripadnicima balkanskog podzemlja time zaradili više od pola miliona eura
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 21:06h

Policija je samo potvrdila da je sinoć uhapšeno osam osoba, ali nije objelodanila njihov identitet.

Mediji u Hrvatskoj pišu da se radi o policajcima i službenicima konzulata u BiH za koje se sumnja da su u posljednjih nekoliko godina izdali i prodali pasoše stotinama kriminalaca iz susjednih zemalja po cijenama od 10.000 do 50.000 eura.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Vitomir Bijelić izjavio je večeras da su osumnjičeni za izdavanje falsifikovanih hrvatskih pasoša pripadnicima balkanskog podzemlja time zaradili više od pola miliona eura.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Mreža" koja je dugo bila pripremana. Za njen početak čekao se ulazak ključnog čovjeka, državljanina BiH, u Hrvatsku, navode mediji, dodajući da je on bio glavni posrednik u prodaji pasošima pripadnicima "zemunskog klana", ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore.

Povod za akciju "Mreža" bila su nedavna hapšenja pripadnika zemunskog klana u Španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, kod kojih su nađeni hrvatski pasoši.

Prvi tragovi otkriveni su nakon što su kod Sretka Kalinića prije dvije godine nađena dva originalna hrvatska pasoša, jedan na ime Drago Sesar, a drugi na ime Milivoj Mandić. Hapšenjem "zemunaca" otkriveno je da svi imaju pasoše koji su izdati u Brčkom.

Policija je u istrazi rekonstruirala način rada. Neko je iz policije i sistema bezbjednosti vadio tajne podatke o identitetima koji će se koristiti. To su trebala biti neupadljiva lica bez kriminalne prošlosti, koje imaju slabe ili gotovo nikakve socijalne kontakte, ljudi nepoznati javnosti.

Najčešće su korišteni identiteti srpskih povratnika, izbjeglica, beskućnika i slično.

Te su podatke, po pisanju hrvatskih medija vodila, dvojica osječkih policajaca i davali izvjesnom Darku Gojiću, navodnom organizatoru mreže. On bi, navode mediji, obavio cio posao oko nabavke dokumenata i bio je povezan sa dvojicom službenika hrvatskog konzulata u Tuzli.

Šarić tako i identifikovan

Pljevljak Darko Šarić identifikovan je u Južnoafričkoj Republici jer je koristio hrvatski pasoš koji je bio izdat u jednom od diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini BiH, piše Jutarnji.hr.

Hrvatska policija je počela sprovođenje dugo najavljivanu akciju Mreža u koju su se, ništa ne sluteći, prvi “upecali” D. R. (42) i R. B. (46).

Iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je stotinjak kriminalaca najvećeg kalibra imalo hrvatske putne isprave, od čega je već za njih 60 ustanovljeno ko ih je koristio ili koristi.

Uz Darka Šarića i “zemunce” su pasoše koristili i Safet Kalić i drugi pirpadnici rožajskog heoinskog klanu.

Jutarnji.hr piše da je akcija Mreža bila dugo pripremana i za njen početak se čekao ulazak ključnog čovjeka, državljanina BiH u Hrvatsku.

On je, ništa ne sluteći, u petak noću krenuo iz Kozarske Dubice u Hrvatsku i u trenutku kad je ušao u Hrvatsku policajci su ga uhapsili.

Navodno riječ je o čovjeku koji dosad nije evidentiran za vršenje krivičnih djela, a on je bio glavni posrednik “zemuncima”, ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore u pribavljanju originalnih hrvatskih isprava.

Veljović: Biće hapšenja i u Srbiji

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je da će poslije završetka istrage koju u vezi sa falsifikovanim hrvatskim pasošima vodi policija Hrvatske, doći i do hapšenja nekih osoba iz Srbije.

Činjenica je da su takve putne isprave koristili Luka Bojović, Sretko Kalinić, Miloš Simović i pripadnici Šarićeve grupe, rekao je Veljović.

Bonus video: