Zanimljive činjenice o magnezijumu

Neka su istraživanja pokazala kako magnezijumom u kombinaciji s kalcijemom popravlja čvrstoću kostiju, a neki kažu da može i preokrenuti učinke osteoporoze.
556 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 11:02h

Magnezijum je jedan od 16 minerala koji su potrebni u malim količinama ljudskom tijelu. Nedostatak magnezijuma u tijelu često vodi do umora, takođe je važan za koncentraciju, pomaže kod nošenja sa stresom i mnogo troga drugog. Magnezijum možemo unijeti kroz ishranu ili dodatno ga uzimati kroz vitaminsko-mineralne tablete.

Ipak, potreban je oprez kod doziranja, pa ako nijeste sigurni koliko ga treba uzimati, pitajte ljekara.

U kojoj hrani nalazimo magnezijum?

Žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, tamnozeleno povrće i banane, piše Cover magazin.

Koji su učinci magnezijuma?

Magnezijum je važan za kosti i mišiće. Prevenira grčeve, aktivira enzime, pomaže kod nošenja sa stresom i anksioznosti, te smanjuje holesterol.

Koje su posljedice predoziranja?

Može izazvati nadutost i proliv, ali se i manifestovati u povećanoj napetosti u mišićima.

Koji su simptomi nedostatka magnezijuma?

Nedostatak magnezija često vodi do grčeva u nogama ili rukama, nervoze, manjka koncentracije, pretjerane osjetljivosti, a ponekad i do probavnih problema.

Ko ima povećane potrebe za magnezijumom?

Povećane potrebe za magnezijumom imaju posebno trudnice, osobe koje su psihički opterećene, imaju lošu probavu ili uzimaju mnogo kalcijuma.

Neka su istraživanja pokazala kako magnezijumom u kombinaciji s kalcijumom popravlja čvrstoću kostiju, a neki kažu da može i preokrenuti učinke osteoporoze. Dalje, istraživanja pokazuju kako magnezijumom smanjuje rizike razvoja kardiovaskularnih bolesti. Magnezijum djeluje i kao regulator krvnog pritiska, a osobe s nedostatkom magnezijuma u organizmu imaju veće rizike razvoja dijabetesa.

Brojna naučna istraživanja govore o tome kako magnezijumom pomaže u tretiranju migrena, insomnije i simptoma depresije.

Bonus video: