Danas prva poklon knjiga: "Porijeklo Petrovića i utemeljenje dinastije" samo uz Vijesti!

Prema porodičnoj tradiciji, Petrovići su se iz okoline Zenice preselili na prostor ispod planine Njegoš, da bi sredinom 15. vijeka prešli u selo Njeguši ispod Lovćena
238 pregleda 0 komentar(a)
Medalje
Medalje
Ažurirano: 18.05.2018. 06:14h

Prvu od ukupno šest knjiga koje su Vijesti spremile na poklon svojim čitaocima od danas dobijate uz svoj primjerak Vijesti. Iz ove bogato ilustrovane knjige Miloša Vukanovića “Porijeklo Petrovića i utemeljenje dinastije” saznajte odakle potiču Petrovići i da li su oni zaista “darovali” ime Njegušima.

Prema porodičnoj tradiciji, Petrovići su se iz okoline Zenice preselili na prostor ispod planine Njegoš, da bi sredinom 15. vijeka prešli u selo Njeguši ispod Lovćena.

Novija istraživanja možda i potvrđuju ovo porodično predanje. Vlastela i trgovci povlačili su se pred Osmanlijama, a porodična tradicija o migraciji Petrovića poklapa se sa vremenima pada Bosne, kasnije i Hercegovine.

Petrovići će dati sedam gospodara Crne Gore, ali i niz glavara, senatora, vojvoda, serdara i diplomata. Jedna su od najuticajnijih porodica koje su ikada živjele u Crnoj Gori, a njihova moć nije samo proisticala iz političkih i vojnih pozicija, nego i iz ekonomske snage koje su akumulirali kroz trgovinu.

Ove i mnoge druge interesantne činjenice možete pročitati u prvoj knjizi "Porijeklo Petrovića i utemeljenje dinastije" koju vam poklanjamo samo uz Vijesti. Sledećeg petka vas očekuje druga poklon knjiga iz edicije “Petrovići, vladari i ratnici”.

Čitajte Vijesti!

Bonus video: