Facebook analiza statusa veze: Najviše raskida za Dan zaljubljenih

Ovo istraživanje je samo jedan primjer koji pokazuje kako i najmanja informacija u našim životima, kao što je bračni status, omogućava analizu ponašanja korisnika u realnom životu
110 pregleda 0 komentar(a)
ljubav, raskid, Foto: Shutterstock.com
ljubav, raskid, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.03.2012. 11:06h

Najviše raskida u Americi se dešava oko Dana zaljubljenih, a najviše novih veza počinje oko Božića, ako je vjerovati analizi promjene statusa na Facebook društvenoj mreži, na osnovu čije analize je urađeno istraživanje, piše The Next Web.

Analiza je rađena na osnovu podataka iz 2010. i 2011. godine i prati promjene statusa veze pojedinih korisnika tokom vremena.

Autori studije priznaju da je moguć i određeni procenat greške u rezultatima njihovog istraživanja, ali navode da su zahvaljujući studiji, ipak uspjeli doći do zanimljivih podataka.

Dvaput u godini se dešavaju krajnosti - na Dan zaljubljenih čak 49 odsto korisnika raskida svoju vezu, na drugom mjestu je Božić, kada 34 odsto korisnika ulazi u novu vezu.

Vjerovatno zato što je u pitanju Dan lažova, 1. aprila mnogi korisnici objavljuju da su u novoj vezi. No. već sjutradan oko 11 odsto njih te tek započe veze raskida.

Prema rezultatima studije, ljeto nije naklonjeno ljubavima. Kada su u pitanju dani u nedjelji, najpovoljniji dani za početak nove veze su nedjelja, ponedjeljak i utorak. Petak i subota su dani kada je zabilježeno najviše raskida.

Osim što otkriva ponašanje korisnika kada su u pitanju njihove intimne relacije, ovo istraživanje pokazuje i koliko ljudi otvoreno dijeli lične podatke sa ostalim korisnicima.

Ovo istraživanje je samo jedan primjer koji pokazuje kako i najmanja informacija u našim životima, kao što je bračni status, omogućava analizu ponašanja korisnika u realnom životu.

Facebook mijenja pravila privatnosti >>>

Iako je ova studija bezospasna i ne otkriva lične podatke, ona je sjajan podsjetnik kako sa besplatnim uslugama kao što je Facebook niste kupac, nego proizvod, navodi The Next Web.

Bonus video: