Dvije biografije slavnog britanskog reditelja

Počelo je snimanje BBC-jevog filma “The Girl”, u kojemu se reditelj Džulijan Džarold pozabavio patološkim odnosom velikoga sineaste Alfreda Hičkoka i njegove muze Tipi Hedren
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 08:24h

U toku je snimanje dva filma koja će prikazati mračnu stranu velikog filmskog redatelja, Alfreda Hičkoka, o kojoj se dosad malo govorilo, javljaju svjetski mediji.

Ove nedjelje počelo je snimanje BBC-jevog filma “The Girl”, u kojemu se reditelj Džulijan Džarold pozabavio patološkim odnosom velikoga sineaste Alfreda Hičkoka i njegove muze Tipi Hedren, koja je lično angažovana kao savjetnica na snimanju.

Sijena Miler

U glavnim ulogama pojavljuju se Sijena Miler, koja se već dokazala igrajući Vorholovu muzu Edi Sedžvik, te ugledni britanski glumac Tobi Džouns, kao slavni redatelj Hičkok.

Mnogi očekuju da će film podići puno prašine jer, iako se o Hičkokovoj opsesiji mladom glumicom i prije povremeno govorilo, u prošlim je dekadama uvijek ostajala u sjeni njegove neupitne umjetničke genijalnosti.

Njihovi su savremenici čak svjesno odbacivali problem, smatrajući da Tipi mora biti srećna zbog prilika koje joj je reditelj pružio. Danas, kad je društvo postalo osjetljivije na bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja, javnosti je sve zanimljivija i mračna strana priče o Tipi i Hičkoku.

A sve je počelo 1961. godine, kao u savršenoj priči o američkom uspjehu. Tipi je bila tek osrednje uspješna manekenka kad ju je Hičkok, tada već afirmisani autor, ugledao u jednoj reklami za sokove.

Iduća godina očito će biti godina revizije Hičkokovog nasljeđa, s posebnim fokusom na njegov odnos s glumicama koje je proslavio

Ljepotica je postala njegov lični projekt. Autoritarni stav koji je imao pred kamerama sve je više prenosio u njen privatni život, određujući što će jesti i kako će se odijevati. Samo nekoliko mjeseci od njihovog prvog susreta, Hičkok je uzeo za pravo zabraniti da se Tipi vozi u istom automobilu s muškim kolegama.

Kad je na njegove pokušaje udvaranja počela uzvraćati prezirom, stvari su izmakle kontroli. Na snimanju i izvan njega insistirao je da i najbanalnije razgovore vode bez prisutnosti drugih kako bi barem nakratko mogli biti sami u prostoriji.

Ako bi se ikome požalila, prijetio je i vrijeđao, a poslije bi joj slao skupe darove. Sedmogodišnji ugovor pretvorio se u pakao.

Hičkok je glumici govorio da će joj zauvijek uništiti karijeru ako se približi bilo kojem drugom reditelju. Izluđena od njegovih sve otvorenijih seksualnih ponuda tokom snimanja filma “Marnie” sa Šon Konerijam, Tipi je pukla i zauvijek otišla od Hičkoka.

Djelimično zbog ugovora koji je i dalje vrijedio, a djelimično i zbog veza koje je upregnuo da ostvari svoje prijetnje, glumica više nikad nije dobila veliku ulogu. Na platno se pokušala vratiti filmom “A Countess from Hongkong” Čarli Čaplina 1967. godine, u kojemu su glavne uloge imali Sofija Loren i Šon Koneri, ali publika ga nije dobro prihvatila.

Zato se Tipi posvetila vaspitanju svoje kćeri iz prvog braka, danas poznate glumice Melani Grifit. Nekoliko se puta udavala i razvodila, tu i tamo prihvatala manje uloge, no nikad se nije uspjela u velikom stilu vratiti na veliko platno.

Nakon njenog odlaska i sam je Hičkok sve teže počeo dosezati visoku ljestvicu koju je postavio svojim ranijim radovima. Pronašao je nove talentovane glumice, ali nijednu prema kojoj bi gajio isti ludački žar. Mnogi će reći da nakon raskida s Tipi više nikad nije snimio uistinu velik film.

Skarlet Johanson

Iduća godina očito će biti godina revizije Hičkokovog nasljeđa, s posebnim fokusom na njegov odnos s glumicama koje je proslavio. Osim filma “The Girl”, priprema se i film “Alfred Hitchcock i stvaranje Psiha” reditelja Saše Džervasija, u kojemu bi proslavljena Skarlet Johanson trebalo da igra Dženet Li, a Entoni Hopkins Hičkoka.

Film će se baviti manje poznatim detaljima iz pripreme kultnog filma, uključujući Hičkokov sadistički odnos prema Dženet.

Vjerovatno će se dotaći i brojnih mitova vezanih za snimanje poznate scene pod tušem, od onoga da je koristio ledenu vodu kako bi glumičin vrisak bio autentičniji, do toga da uopšte nije znala da će joj neko zamahnuti nožem pred licem. Većina tih priča sa snimanja nikada nije potvrđena.

Bonus video: