Vujanović: Sud se u slučaju Bukovica pozvao na snimak kojeg nema

Sud zaključuje da okrivljeni prilikom pretresa kuća nijesu zastrašivali Muslimane na osnovu video snimka koji je sačinio policajac iz Pljevalja
52 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Vujanović, Foto: Luka Zeković
Svetlana Vujanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2012. 09:23h

U Apelacionom sudu Crne Gore u četvrtak je održana sjednica vijeća na kojoj se raspravljalo po žalbma vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, koju je zastupala zamjenik Slavica Popović, i punomoćnik porodica oštećenih porodica advokat Savo Popović, na oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju u “slučaju Bukovica”.

Branioci okrivljenih advokati Miodrag Golubović i Miladin Joksimović, predložili su da se odbiju žalbe i potvrdi oslobađajuća presuda.

Prvostepenom presudom Radmilo Đuković, Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđe Gogić, Milorad Brković, Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić oslobođeni su od optužbe zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Sudija Šefkija Đešević je naveo u presudi da dokazi izvedeni tokom glavnog pretresa nijesu bili dovoljni da bi potvrdili navode optužnice.

Sud smatra da nije dokazano da su optuženi samoinicijativno otišli u Bukovicu radi zastrašivanja torture i nehumanog postupanja prema tamošnjem stanovništvu bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, već da su, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, kao pripadnici policije djelovali radi obezbjeđenja reda i mira, odnosno da su kao pripadnici Vojske Jugoslavije djelovali radi obezbjeđenja granice kako se ratna dešavanja iz Bosne i Republike Srpske ne bi proširila na područje Pljevalja.

Svetlana Vujanović, sudija izvjestilac, detaljno je predstavila sadržinu presude sa obrazloženjem, ukazavši pri tom na brojne nedostatke, tako da se sa velikim stepenom izvjesnosti može očekivati da će biti ukinuta.

Vujanović je detaljno predstavila sadržinu presude sa obrazloženjem, ukazavši pri tom na brojne nedostatke

Da okrivljeni prilikom pretresa kuća nijesu zastrašivali Muslimane, sud se u presudi poziva na dokaz video snimak koji je sačinio službenik pljevaljske policije. Međutim, sudija je rekla da taj snimak nije proveden kao dokaz na pretresu, te da ga uopšte nema u spisima!

Sudija je navela da je Viši sud u Bijelom Polju oslobodio okrivljene od optužbe da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u periodu 1992. do 1995. kršili pravila Rimskog statuta, nehumano postupali i vršili torturu nad Muslimanima u Bukovici kod Pljevalja, tukli ih, vrijeđali tjelesni integritet i stvarali psihozu za iseljavanje. Svi optuženi su negirali navode optužnice.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: