Čudo se dogodilo: Budućnost savladala Budvansku rivijeru

Podgoričani su igrali odlično, a pokazali su i mentalnu stabilnost, jer su se oporavili nakon 3. seta, koji su izgubili iako su vodili 23:18
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 19:43h

Od 7. aprila 2009. godine i treće utakmice finala plej-ofa, u kojem su Budvani prekinuli dominaciju "vječitog rivala" i osvojili prvu titulu u nezavisnoj Crnoj Gori, odbojkaši Budućnosti su trpjeli pravi "teror" od Budvana.

Nakon čak 19 uzastopnih poraza i samo četiri osvojena seta došao je kraj mukama - izabranici Zorana Vukčevića su napravili iznenađenje u drugoj utakmici finala plej-ofa, i vratili stvari na početak. Ne samo što su rezultat u pobjedama izjednačili na 1:1, već su vratili draž muškom prvenstvu, koje je bilo monotono skoro tri godine, zbog apsolutne dominacije Rivijere.

Da li je ovo samo epizoda Podgoričana, ili možda najava neizvjesnijeg finala, pokazaće, možda, već naredni meč u ponedjeljak u Budvi. Ali, čini se da je Budućnost našla ključ za igru ekipe Ivana Joksimovića, koja, ruku na srce, sinoć i nije ličila na apsolutnog pretendenta na šampionski tron.

Budvani će, definitivno, morati ozbiljnije da shvate rivala, koji će sada dobiti i na samopouzdanju, ako žele da urade ono što je "pod moranjem"...

"Čestitam ekipi na igri i odličnoj borbi. Igrali smo stvarno jako, na svaku loptu. Iako nije bilo puno publike, moram da zahvalim našim navijačima jer dali veliki doprinos i podržali nas od drugog seta pogotovo. Čitavu godinu smo trenirali za ovo, znali smo da možemo da igramo sa njima, vjerovali smo u nas i na kraju nam se taj trud isplatio. Nadam se da ćemo uspjeti da iznenadimo Budvane bar još jednom do kraja finala", kazao je prvi ponter utakmice, korektor Podgoričana Irfan Hamzagić.

Budvani su u prvom setu vodili od početka do kraja, iako su otpor protivnika slomili tek u finišu, kada su poveli sa nedostižnih 23:20. Budućnost je uzvratila u drugom setu, u kojem su gosti vodili samo 1:0, 2:1 i 12:11. Presudna je bila serija Podgoričana od 4:0 za vođstvo od 21:16.

Budvani su se u trećem setu odlijepili na 11:7, vodili su do 15:13, ali je Budućnost preokrenula na 16:15, a potom stigla i do velikih 23:18, kada je činilo da im ne može izmaći vođstvo od 2:1. Međutim, ta prednost kao da im je vezala ruke, iskusniji Budvani su to iskoristili i sa šest uzastopnih poena stigli do set lopte na 24:23. Ristić je izjednačio na 24:24, ali su Ćuk i Stevanović blokom donijeli vođstvo gostima.

S obzirom na to kako su izgubili prethodni set, bilo je realno očekivati psihološki pad Podgoričana, i rutinsko privođenje meča Budvana. Međutim, Đukić i drugovi su upravo tada pokazali mentalnu snagu, i praktično na drugom tehničkom tajm-autu četvrtog seta stekli veliku prednost (16:12), koju su mirno sačuvali do kraja.

Ni u petom setu dileme nije bilo, serijom 3:0 Budućnost je na promjeni strana imala velikih 8:4, a novom serijom od 3:0 je prelomila meč na 13:7...

Vukčević: Htjeli smo da dokažemo kvalitet

"Večeras smo odigrali stabilno, osim u tom trećem setu, kada sam ja, možda, taktički pogriješio sa izmjenom Boškovića. Ali, na kraju nam se to vratilo. Željeli smo dobro da odigramo, ne znajuči da li će to biti dovoljno za pobjedu. Ali, htjeli smo da se potrošimo i da pokažemo da nije uzaludna priča da imamo kvalitet, i da ćemo igrati sve bolje kako prvenstvo bude odmicalo. Drago mi je što malo produžili ovu finalnu seriju, a nadam se da ćemo u ponedjeljak u Budvi odigrati barem ovako kvalitetno", kazao je trener Budućnosti Zoran Vukčević.

Njegov kolega Ivan Joksimović čestitao je Budućnosti na zasluženoj pobjedi.

"Smatram da smo odigrali ispod nekog nivoa koji mi moramo da imamo. Zakazali smo na dva veoma bitna elementa, koja su, po meni, važna ako se želi nešto uraditi, a to su servis i prijem servisa. U tim elementima smo davali "vjetar u leđa" Budućnosti, koja je to, normalno, iskoristila, i zasluženo pobijedila. Čitavo vrijeme smo pričali da je ekipa Budućnosti sazrela, koja ima kvalitet koji je večeras pokazala. Mislim da je ovo dobra opomena za nas da, jednostavno, moramo da pružimo maksimum ako želimo da odbranimo titulu", kazao je trener Budvana.

Budućnost - Budvanska rivijera 3:2 (23:25, 25:21, 24:26, 25:20, 15:8)

Podgorica – Dvorana: “Morača”. Gledalaca: oko 150. Sudije: Simonovska (Bar) i Kovačević (Podgorica). Poeni iz napada: Budućnost 57, Budvanska rivijera 49. Poeni iz bloka: Budućnost 11, Budvanska rivijera 12. Poeni iz servisa: Budućnost 14, Budvanska rivijera 1. Servis greške: Budućnost 20, Budvanska rivijera 14. Greške: Budućnost 18, Budvanska rivijera 16.

Budućnost: Vukašinović, Babić 1, Đuranović 5, Medojević (libero), Ristić 16, Đukić 17, Bošković 3, Novoselac 2, Ječmenica 12, Hamzagić 24, Radović 2, Strugar.

Budvanska rivijera: Ćaćić 7, Papović, Jevtović, Ćuk 14, Radonić, Raič 18, Rašović (libero), Stevanović 11, Dabović 4, Čedić 2, Marković 6.

Galerija

Bonus video: