MOŽDA NIJESTE ZNALI

Koje bolesti otkrivaju vaše oči?

Visok pritisak: neprolazno crvenilo na bijelim djelovima oba oka mogu ukazivati na povišeni krvni pritisak. Visoki pritisak uzrokuje širenje ili pucanje kapilara, što ostavlja crvene tačkice na beonjačama (ali ne na dužici).
969 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 14:28h

Crvene oči

Virusi: virusi ili lokalizovana infekcija mogu uzrokovati crvenilo očiju – problem obično počinje u jednom oku, ali može se proširiti i na drugo. Ostali simptomi upale su bol oko očiju, osjetljivost na svijetlo (fotofobija) i vlažne oči. Pomoći će vam antivirusne kapi koje vam može prepisati ljekar opšte prakse. Ako dobijete herpes na ustima, nakon svakog dodirivanja operite ruke, piše Tportal.

Iritis: ako vam oči dobiju tamnocrvenu boju i osjećate pulsirajući bol, to ukazuje na to da imate iritis – zapaljenje dužice, obojenog dijela oka. Ovo oboljenje uzrokovano je reakcijom imunološkog sastava, ali njegovi stvarni uzroci nijesu poznati. Crvenilo se javlja u samom središtu oka i širi se u širinu u periodu od 24 do 48 sati. Obično se ne proširi na drugo oko. Suzbijanju upale pomažu kapi sa kortikosteroidima, a u težim slučajevima i antibiotici.

Visok pritisak: neprolazno crvenilo na bijelim djelovima oba oka mogu ukazivati na povišeni krvni pritisak. Visoki pritisak uzrokuje širenje ili pucanje kapilara, što ostavlja crvene tačkice na beonjačama (ali ne na dužici).

Krvarenje: ako jedno oko iznenada pocrveni bez drugih simptoma, to ukazuje na unutrašnje krvarenje – gdje krv ističe u tankoj opni kože na spoljnom delu oka. To je vrlo česta pojava, posebno kod starijih. Uzrok krvarenju može biti težak kašalj, povraćanje ili jako curenje nosa kod kog se naprežemo pri čišćenju.

Suve oči

Menopauza: ona uzrokuje promene u nivou hormona, što izaziva, između ostalog, slabljenje sistema vlaženja očiju. Smanjuje se proizvodnja tečnosti koja vlaži površinu oka. Kako biste rešili problem, svakih deset minuta zatvorite oči na 20 sekundi. Takođe, rad u klimatizovanim prostorima ili predugo nošenje kontaktnih sočiva takođe isušuju oko. Tu pomažu kapi poznate pod imenom vještačke suze.

Sjogrenov sindrom: autoimuno stanje koje uzrokuje da tijelo napada žlijezde koje proizvode vlažnost, što dovodi do abnormalno suvih očiju. Ostali simptomi uključuju ekstremno suva usta i umor mišića. Bolest se sporo razvija. Pogađa više žene nego muškarce, obično se dijagnostikuje u četrdesetim i pedesetim godinama. Simptomi se mogu ublažiti vještačkim suzama.

Keratitis: stanje u kojem je rožnjača, kupola na prednjem dijelu oka, postala suva. Uzroci mogu biti različiti: ako nijeste pravilno zatvorili oči za vrijeme spavanja, ako ne trepćete dovoljno ili kao posljedica povrede oka. Liječite ovo stanje vještačkim suzama.

Svrab očiju

Blefaritis: ovo je iritacija i infekcija kože unutrašnjih kapaka. Ponekad se na očnim kapcima pojavljuju ljuspice koje izgledaju kao perut, ali su to zapravo ljuspice kože kapka. Stanje može biti uzrokovano bakterijskom infekcijom, ali je takođe povezana s rosaceom.

Ne postoji lijek za blefaritis, ali poneki doktori savjetuju da prstohvat sode bikarbone otopite u čaši tople vode, pokvasite blaznicu i prođete ivicom trepavica dva puta dnevno kako biste smanjili iritaciju.

Alergija: svrab očiju često je simptom alergije, problema poznatog kao alergijski konjunktivitis. Postoje dvije vrste: sezonski alergijski konjunktivitis (ako ste izloženi travi, polenu, korovu) i trajni alergijski konjunktivitis (koji se događa tokom cijele godine zbog izloženosti alergenima kao što su buđ u domaćinstvu, prašina, dlake kućnih ljubimaca). Simptomi se mogu smiriti kad nestanu uzroci. Antihistaminici i steroidni nazalni sprejevi često mogu da kontrolišu simptome oka.

Obojeni prsteni oko dužice

Visoki holesterol: mliječno bijeli prsten oko dužice može biti znak povišenog holesterola. Poznat kao arcus senilis, ovaj bijeli prsten je uzrokovan taloženjem masti u rožnjači. Prsten bi trebalo da nestane sa terapijom i promjenom načina života. Neće svaka osoba s visokim holesterolom razviti ovaj simptom.

Wilsonova bolest: prsten oko očiju smeđe-bakrene boje može biti znak Wilsonove bolesti, rijetkog genetskog poremećaja koji onemogućuje da se organizam oslobodi viška bakra.

Najčešće se javlja kod mlađih ljudi ispod 35 godina starosti. Liječi se ljekovima i izbjegavanjem namirnica koje su bogate bakrom kao što su džigerica, čokolada i pečurke. Ukoliko se ovo stanje ne liječi može dovesti do oštećenja jetre i mozga.

Vodene oči

Blokirani suzni kanali: ako su suzni kanali blokirani, tečnost ne može oteći, a stagnacija tečnosti može dovesti do infekcija, pa oči postaju vodenaste i nadražene. Oko 20 odsto novorođenčadi ima blokirani suzni kanal kod rođenja, ali to se obično izbistri u prvoj godini života. Kod odraslih problem obično izazivaju infekcije, upale, ozlede ili tumor. Lečenje zavisi od uzroka i starosti (kod hroničnog problema često je potreban manji hirurški zahvat), ali obično se može dobro liječiti.

Suve oči: i suve oči mogu uzrokovati vodene oči. Ako su oči suve, dolazi do iritacije, a to izaziva nakupljanje suza.

Promjene oblika

Ciste: mogući uzrok izbuljenih očiju može biti velika, unutrašnja cista koja nije uvijek bolna. Poznata je kao chalazion, a uzrokuje je blokada jedne od žlijezda u oku. Tečnost se ne može izlučivati ispravno, pa se formira u obliku graška u očnom kapku. Topli oblozi mogu ublažiti područje podstaći drenažu kanala, a ponekad ih treba hirurški ukloniti.

Dijabetes: spušteni kapak ponekad može biti znak problema s mišićima ili oštećenja živaca negdje drugdje u tijelu. Dijabetes može oštetiti fine krvne kapilare koje pridržavaju živce u zadnjem dijelu oka.

Međutim, ako je riječ o naglom spuštanju kapka, uzrok bi mogla biti mala aneurizma u mozgu, moždani tumor ili tumor na vrhu pluća, tako da odmah potražite pomoć ljekara.

Bol u oku

Abrazija rožnjače: abrazija rožnjače izaziva vrlo oštru bol i oko se instinktivno zatvara kako bi zaštitilo rožnjaču od jakog svijetla. Takve se ozljede obično liječe same iako antibiotske kapi za oči mogu spriječiti daljnje infekcije.

Ulkus: ulkus rožnjače može uzrokovati oštru, stalnu bol u oku, ali i smanjiti sjaj u oku. Od ovog stanja najčešće pate osobe koje nose kontaktna sočiva, ali takođe može biti posljedica infekcije oka. Važno je da brzo posjetite ljekara kako biste na vrijeme počeli terapiju antibiotskim kapima ili steroidima.

Glaukom: duboka uporna bol može biti znak glaukoma koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do sljepila.

Preporučujemo za Vas