Novi broj časopisa Gest: O političkom pozorištu

O multikulturalizmu kao globalnoj “zamci” piše Bojan Baća, dok autori Marinko Vorgić i Vuk Vuković pišu o savremenoj crnogorskoj dramskoj i teatrološkoj produkciji
0 komentar(a)
Melanholija, Foto: IMDB
Melanholija, Foto: IMDB
Ažurirano: 22.03.2012. 11:38h

Novi broj časopisa za pozorište, izvedbene umjetnosti i kulturu “Gest”, koji izdaje Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore, nedavno je izašao iz štampe. Urednica časopisa je Nataša Nelević.

Temat ovog broja posvećen je preispitivanju različitih, često kontroverznih oblika u kojima se pojavljuje savremeno političko pozorište na ex Ju prostoru, o kojima pišu teatrolozi i teatrološkinje iz regiona: Aldo Milohnić, Sanja Nikčević, Ana Tasić i Maja Mrđenović.

O fenomenu “Melanholije” Larsa Fon Trira piše istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, a o aktuelnoj pozorišnoj podukciji i crnogorskoj pozorišnoj sceni pozorišna kritičarka i urednica časopisa Nataša Nelević.

Položaj pozorišta u kontekstu eropskih politika kulture je tema intervjua sa Darkom Lukićem i Dubravkom Vrgoč, a ovim pitanjem se takođe u svom tekstu bavi i Edin Jašarović.

Uz ovo izdanje objavljen je i separat sa izvodima iz razgovora koji su vođeni u okviru prve i druge sesije Cetinjskog kruga kulture

O multikulturalizmu kao globalnoj “zamci” piše Bojan Baća, dok autori Marinko Vorgić i Vuk Vuković pišu o savremenoj crnogorskoj dramskoj i teatrološkoj produkciji. Rubrika Glasovi crnogoskog pozorišta donosi intervjue sa glumicom Nadom Vukčević, scenografkinjom Vanom Prelević i umjetnikom pozorišne fotografije Duškom Miljanićem.

Takođe, u ovom broju “Gesta” objavljeni su prevodi tekstova koji osvjetljavaju savremene pozoriše fenomene poput uspjeha reditelja Arpada Šilinga, kao i tekst slovenačkog teatrologa Blaža Lukava koji problematizuje status savremene pozorišna kritike.

Uz ovo izdanje objavljen je i separat sa izvodima iz razgovora koji su vođeni u okviru prve i druge sesije Cetinjskog kruga kulture, koji je uredila rediteljka Radmila Vojvodić, a ona je ujedno urednica i moderatorka Cetinjskog kruga kulture.

Bonus video: