Nova istraživanja: Aspirinom protiv raka

Pokazalo se da aspirin ne smanjuje samo rizik nego i stopira širenje već dobijenog kancera
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 17:30h

Mala doza aspirina svakog dana mogla bi prevenirati kancer, a može se čak koristiti i kao lijek za tu bolest , pokazuju svježa istraživanja.

Tri nove studije koje je izdao američki medicinski časopis The Lancet govore o efektu aspirina koji pomaže protiv raka, piše BBC.

Mnogi ljudi već uzimaju pola aspirina dnevno kao lijek za srce, a doktori ga često preporučuju. Ipak još je rano i malo je dokaza da aspirin može spriječiti pojavu raka, pa naučnici upozoravaju da u nekim slučajevima lijek može izazvati krvarenje u stomaku.

Profesor Peter Rotvel sa Okforda izajedno sa kolegama istraživao je uticaj aspirina i iznio tezu da umanjuje rizik od pojedinih vrsta kancera, osobito na crijevu.

Neka ranija istraživanja su pak tvrdila da se lijek mora uzimati 10 godina da bi se dobila ikakva zaštita od maligniteta. Sada se ta granica, piše Lancet, pomjerila na 3 do 5 godina. Novi podatak je dobijen na osnovu 51 istraživanja u koja je uključeno 77.000 pacijenata.

Pokazalo se da aspirin ne smanjuje samo rizik nego i stopira širenje već dobijenog kancera.

Istraživanja su obuhvatala srčane bolesnike, ali je tim profesora Rotvela ispitao koliko je među pacijentima oboljelih i umrlih od raka i tako je okrenuta nova stranica u borbi protiv opake bolesti.

Bonus video: