U 93. godini

Umro Tonino Gvera, scenarista Felinijevog Amarkorda

Italijanski pjesnik i scenarista Tonino Gvera, koji je radio sa najslavnijim italijanskim rediteljima kao što su Federiko Felini i braća Tavijani, umro je danas u 93. godini u svojoj kući nedaleko od Riminija.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 16:10h

Tonino Gvera je mjesecima bio bolestan i umro je u svom domu, navodi se u kratkom saopštenju opštinskih vlasti Riminija.

Rođen je 16. marta 1920, a pisanjem počinje da se bavi tokom zatočeništva u koncentracionom logoru u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prvi scenario je napisao za Đuzepea de Santisa 1956, a veći dio svog umjetničkog rada posvetio je filmu. Radio je i na televiziji, u pozorištu, pisao poeziju i slikao.

Na snimanju sa Mikelanđelom Antonionijem

Tonino Gvera je radio sa gotovo svim velikim italijanskim rediteljima a među njima su pored Felinija i braće Tavijani još i Vitorio de Sika, Mauro Bolonjini, Alberto Latuada, Frančesko Rosi i Mikelanđelo Antonioni.

Saradjivao je i sa grčkim rediteljem Teom Angelopulosom i američkim režiserom Stivenom Sodebergom.

Autor je scenarija za kultne filmove poput Felinijevih filmova "Amarkord" i "I brod plovi", kao i za filmove "Uvećanje" i "Avantura" Mikelanđela Antonionija.

"Tonino je bio nevjerovatan umjetnik koji je uspio da proživi gotovo čitav jedan vijek italijanske kulture. Izgubili smo pjesnika, genija i jednu divnu osobu", izjavio je povodom smrti Gvera bivši gradonačelnik Rima i bivši ministar kulture Valter Veltroni.

Preporučujemo za Vas