Prvi cilj smo ispunili, napašćemo i trofej

"Mnogo je uloženo u ekipu, budžet je ogroman, tako da je osim finala Kupa CEV cilj i finale domaćeg prvenstva", kaže Marko Bojić za "Vijesti".
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 10:28h

Prvi put u istoriji, crnogorska odbojka imaće predstavnika u finalu jednog evropskog kupa. Nije, naravno, u pitanju neka ekipa, teško je to očekivati u bliskoj budućnosti, već pojedinac – Nikšićanin Marko Bojić sa poljskom Rešovijom je izborio plasman u finale Kupa Evropske odbojkaške konfederacije (Kup CEV), drugog po kvalitetu klupskog takmičenja, nakon Lige šampiona.

Standardni primač i starter u crnogorskoj reprezentaciji je sa svojim timom u polufinalu eliminisao slovenački ACH volej, u “crnogorskom duelu”, pošto prvaka Slovenije već drugu godinu sa klupe predvodi proslavljeni stručnjak Igor Kolaković, bivši dugogodišnji trener Budućnosti, koji je bio i trener Bojiću u podgoričkom klubu.

Poljaci su u oba meča slavili po 3:0, a posao im je bio olakšan zbog izostanka povrijeđenog korektora ACH voleja, Alana Šketa, najboljeg igrača i poentera ekipe.

"Svi smo srećni u klubu, finale Kupa CEV je veliki uspjeh. Nije bilo lako doći do finala. Pobjedili smo veliki Fenerbahče (u kojem igra Ivan Miljković, prim.a.), a u polufinalu i ACH volej, koji je bio oslabljen neigranjem prvog korektora. Pitanje je koliko bi on nešto promjenio u njihovoj igri, jer smo u oba meča maksimalno iskoristili naše glavno oružje - servis. Pomjerali smo njihov prijem i dobro ih blokirali na krajevima. Poslije prve utakmice u Poljskoj znali smo da idemo u finale, vidjeli smo da smo mnogo jača i ozbiljnija ekipa", kaže na početku razgovora za “Vijesti” 23-godišnji Bojić.

Bojić je na dva meča osvojio ukupno 18 poena (7+11), sa veoma dobrim prijemom servisa, posebno u revanšu u Ljubljani gdje je imao 73 odsto pozitivnog prijema, čak 60 odsto savršenog.

"Mislim da sam odigrao na visokom nivou, bez oscilacija. U Ljubljani sam igrao ubjedljivije. Najbitnije je da nijednog trenutka nije dolazilo do nekog pada u igri. Korektno me služio svaki elemenat igre i mogu da budem jako zadovoljan onim što sam pokazao", nastavlja Bojić.

Kako ističe Bojić, finale ovog takmičenja je bio cilj prije početka sezone.

"Mnogo je uloženo u ekipu, budžet je ogroman, tako da je osim finala Kupa CEV cilj i finale domaćeg prvenstva. Prvi cilj smo ispunili, sada nam ostaje da probamo da osvojimo evropski trofej".

Poljaci će u finalu igrati protiv ruskog Dinama, koji je u polufinalu eliminisao italijansku Moncu, za koju igra Budvanin Miloš Nikić, srpski reprezentativac. Monca je pobijedila u prvom meču 3:2, Dinamo je u revanšu slavio 3:1, a onda i u zlatnom setu 15:13. Prvi meč finala je 28. marta u Poljskoj, revanš je 31. marta ili 1. aprila u Moskvi.

"Dinamo je svakako jak i atraktivan protivnik. Biće neizvjesno do kraja. Očekujem pobjedu na našem terenu, pred sjajnim navijačima. Ako u tome uspijemo, čeka nas velika borba u Moskvi i ako odigramo iznad naših mogućnosti sve je moguće. Ali, ponavljam, Rusi su uvijek u vrhu, to je po meni najjača odbojkaška sila".

Rešovija je ligaški dio prvenstva okončala na trećem mjestu, sa skorom od 13 pobjeda i pet poraza. Na startu plej-ofa, u četvrtfinalu, Bojić i drugovi su dva puta kod kuće savladali Čestahovu (oba puta po 3:1), a treći meč igra se večeras, kada Rešovija ima priliku da završi posao i plasira se u polufinale.

"Igramo dobro, zaređali smo niz pobjeda. Biće teško protiv Čestahove u gostima, jako su dobra ekipa koja se nikad ne predaje. Kao i do sada, uzdam se u naš servis i očekujem pobjedu. Već smo ih savladali na njihovom terenu u ligaškom dijelu, pa se nadam plasmanu u polufinale plej-ofa, gdje nas, vjerujem, očekuje duel sa Zaksom, vicešampionom, odličnom ekipom, predvođenom Francuzima Samikom i Ruzijeom.

Biće zanimljivo u polufinalu, nedavno smo ih dobili na našem terenu. Igramo sve bolje, i mislim da je finale realno za nas, a u ovom trenutku je samo Belhatov bolji od nas. Ali, to su nijanse, mi smo jedini od kojih se oni plaše i koji možemo da im pomrsimo račune u finalu", dodao je bivši igrač Budućnosti i grčkog PAOK-a, koji je na dosadašnjih 20 utakmica prvenstvu osvojio 130 poena (105 iz napada, 13 iz servisa i 12 iz bloka), odnosno 6,5 prosječno po meču.

Vladimir i Slobodan mogu mojim stopama

Marko Bojić potiče iz odbojkaške porodice. Njegov otac Slavko bio je član Budućnosti, a ovim sportom bave se i njegova rođena braća, Vladimir (primač) i Slobodan (korektor), koji su prve korake napravili u rodnom Nikšiću, a takođe su nosili dres Budućnosti.

Trenutno su u Kataru, Vlado u Al Šamalu (do novembra), a Slobodan u Aj Rajanu (petogodišnji ugovor).

Na pitanje mogu li njegovim stopama, Marko kaže:

"Teško pitanje, ali mislim da mogu. Mladi su, ima vremena. Treba i malo sreće u sportu. Danas se klubovi teško nalaze, kriza je u mnogim zemljama. Nadam da će mi se oni brzo priključiti u nekoj od najjačih liga, uz malo vremena i naravno dobrog rada", kaže Marko, najstariji od braće Bojić.

Bonus video: