Naučnici otkrili mehanizam djelovanja elektrošokova u liječenju teške depresije

Elektrošokovi su učinkovita metoda liječenja teških depresija koja se koristi više od 70 godina, no do sada nije bilo potpuno jasno kako djeluje
144 pregleda 0 komentar(a)
Depresija, Foto: Yccjda.com
Depresija, Foto: Yccjda.com
Ažurirano: 20.03.2012. 16:52h

Naučnici su otkrili mehanizam djelovanja elektrošokova u liječenju teške depresije i kažu da bi otkriće moglo pomoći u razvoju boljih dijagnostičkih metoda i boljem liječenju mentalnih bolesti.

Elektrostimulativna terapija ili elektrošokovi su moćna i učinkovita metoda liječenja teških depresija u kojoj se pacijenti prvo anesteziraju, a potom se elektrošokovima izaziva napad.

Ta se metoda koristi već više od 70 godina, no do sada nije bilo potpuno jasno kako djeluje.

Sada je naučni tim sa Univerziteta Aberdin u Škotskoj po prvi put pokazao da elektrošokovi utiču na način na koji komuniciraju različiti djelovi mozga uključeni u depresiju, odnosno da elektrošokovi smanjuju intenzitet te komunikacije.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu "PNAS" elektrošokovi smanjuju jačinu komunikacije između djelova mozga zaduženih za raspoloženje i djelova mozga zaduženih za razmišljanje i koncentraciju

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) elektrošokovi smanjuju jačinu komunikacije između djelova mozga zaduženih za raspoloženje i djelova mozga zaduženih za razmišljanje i koncentraciju.

"Riješili smo 70 godina staru terapeutsku zagonetku", kazao je Jan Rajd, profesor psihijatrije sa Univerziteta Aberdin, koji je vodio istraživanje.

"Naše ključno otkriće je da ti elektrošokovi... smanjuju jačinu veze", kazao je on.

Naučnici su snimali mozak devet teško depresivnih pacijenata funkcionalnom magnetnom rezonancom prije i poslije davanja elektrošokova, te su upoređivali rezultate.

Bonus video: