Službenica banke tvrdi da je zlostavljana nakon što je ukazala na transakcije

Pravnica Komercijalne banke Milanija Šćekić je kazala da se banka neće oglašavati dok od suda ne dobije tužbu
393 pregleda 0 komentar(a)
Komercijalna banka Budva, Foto: Panoramio.com
Komercijalna banka Budva, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 20.03.2012. 11:21h

Leposava Fabris, službenica Komercijalne banke u Budvi, koju zastupa punomoćnik Borisav Vlaović, advokat iz Podgorice, podnijela je tužbu protiv Komercijalne banke AD Budva, iz oblasti radnog odnosa - mobinga.

Predmet je dodijeljen sudiji Dragiši Baletiću u Osnovnom sudu u Podgorici, koji još nije zakazao početak suđenja.

Advokat Vlaović je tužbom predložio da sud donese presudu kojom se utvrđuje da je Komercijalna banka AD Budva sistematski i u dužem periodu diskriminatorski postupala prema Leposavi Fabris, zlostavljajući je na radnom mjestu, te omalovažavanjem vrijeđali njeno dostojanstvo, ugled lični i profesionalni integritet, što je izazvalo štetne posljedice po njeno zdravstveno stanje i ugrozilo profesionalnu budućnost. Tužbom je predloženo da sud zabrani radnje od kojih prijeti diskriminacija, kao i ponavljanje diskriminacije - mobinga od strane tužene Komercijalne banke prema Fabris.

“Vijesti” su telefonom kontaktirale izvršnog direktora Gorana Kneževića, koji nas je uputio na pravnicu Komercijalne banke Milaniju Šćekić.

“Stav Komercijalne banke je da se neće oglašavati dok od suda ne dobije tužbu. Ipak, apsolutno negiramo sve navode kao neosnovane. U sudskom postupku ćemo dokumentovati u potpunosti neosnovanost tužbe”, navela je Šćekić nakon što je upoznata sa suštinom tužbe koja joj je, na njen zahtjev, proslijeđena mejlom, da bi mogla da odgovori na naše pitanje.

Trninić izbacila Fabris iz kancelarije?

U tužbi se navodi da je Leposava Fabris prema ugovoru o zapošljavanju, zasnovala radni odnos na radno mjesto - stručni saradnik u sektoru deviznih poslova i platnog prometa sa inostranstvom, a na sličnim poslovima imala je ukupno 27 godina radnog staža.

Trninić je, prema navodima tužbe, uz prezir i omalovažavanje izbacila Leposavu Fabris iz kancelarije.

Polovinom 2007. bila je raspoređena na radno mjesto koordinatora platnog prometa sa inostranstvom i obavljala ih sve do 30. januara 2012. godine. Nakon preuzimanja tog posla, Fabris je kao savjestan i odgovoran radnik odmah napravila popis u kakvom se stanju služba nalazi i konstatovala da je krajnje alarmantno, posebno zbog neusaglašenosti računa kako na stranim bankama i eurima i dolarima, tako i na unutrašnjim računima i računima prinudne naplate u iznosu od 500.000 eura, kao i zbog računa fizičkih lica koji je bio u minusu za iznos od 41.553,75 eura o čemu je početkom maja 2008. tužilja pismeno obavijestila direktoricu Radmilu Trninić, navodi se u tužbi.

Trninić je, prema navodima tužbe, uz prezir i omalovažavanje izbacila Leposavu Fabris iz kancelarije.

Od malih nesporazuma do mobinga

Zbog navedenih nepravilnosti, kao i zbog nepravilnosti i nezakonitih radnji i postupaka na koje je tužilja Fabris svojim pretpostavljenim uporno ukazivala, a koje su u vezi s knjiženjem naloga bez pokrića, knjiženjem priliva nerezidenata preko unutrašnjeg platnog prometa, zatim u platnom prometu sa inostranstvom knjiženje su vršila lica koja nijesu ovlašćena, oslobađanje plaćanja provizije za prenos sredstava po kupoprodajnom ugovoru suprotno pravilima i tarifniku banke, tužilja početkom 2009. dolazi u ozbiljni sukob i nesuglasice, ne samo sa direktoricom Radmilom Trninić, već i sa direktoricom Mirom Matković i direktorom Trninić Draškom.

Ovi sukobi i nesporazumi vremenom prelaze u svakodnevni sistematski mobing, psihičko zlostavljanje i ponižavanje, povredu dostojanstva, ugleda, ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta tužilje Fabris od navedenih kao odgovornih za navedene nepravilnosti.

Vršili su pritisak da navedene nepravilnosti ispravi, odnosno proknjiži “zatvori” na nezakonit način, što je ona, naravno, odbila zbog čega pada u nemilost glavnog izvršnog direktora Komercijalne banke AD Budva Gorana Kneževića, koji protiv nje nezakonito pokreće i vodi, ali ne dovršava disciplinski postupak.

Vršili su pritisak da navedene nepravilnosti ispravi, odnosno proknjiži “zatvori” na nezakonit način, što je ona, naravno, odbila.

Ovaj aneks ugovora o radu je nezakonit, jer cilj i svrha aneksa nije “potreba procesa i organizacije rada” kako je navedeno u ponudi za izmjenu ugovorenih uslova rada kod tužene, već je ovo rezultat sistematskog mobinga koji svakodnevno traje više od dvije godine, šikaniranja i diskriminacije tužilje Fabris.

Izvršni direktor Goran Knežević je protiv nje pokrenuo disciplinski postupak sa namjerom da joj se izreče mjera prestanka radnog odnosa, pa kada je shvatio da su navodne teže povrede radne obaveze koje je tužilji stavio na teret insinuacije, neistine i obmane koje ne može dokazati, on bez rješenja prekida disciplinski postupak i Leposavi Fabris dostavlja ponudu za izmjenu ugovorenih uslova rada, i tom ponudom nudi novo, po rangu niže radno mjesto sa nižom zaradom i u drugi grad, vjerujući da ona neće potpisati aneks ugovora, te da joj na taj način po kratkom postupku prestane radni odnos.

U tužbi se na kraju navodi da ona nije “nasjela”, već je, iako je znala da je nezakonit, nemajući drugog izbora, ponuđeni aneks ugovora o radu potpisala.

Drugi su žrtve mobinga

Goran Knežević, izvršni direktor je kazao da nije upoznat da postoji bilo kakva tužba i bio iznenađen na pitanje “Vijesti” za podnošenje tužbe i da prvi to put čuje. On je kazao da zna da se protiv Leposave Fabris vodi disciplinski postupak.

“Kroz taj disciplinski postupak ima dosta elemenata za mobing, jer su se zaposleni žalili na nju. Ipak, uputiću vas na pravnu službu banke. Sve to što je ona navela u tužbi oko nepravilnosti dao sam internoj reviziji da ispita, i interna revizija je utvrdila da od toga što gospođa Fabris navodi, nema ništa. Disciplinski postupak se vodio protiv nje jer su se zaposleni žalili upravo za mobing, da im ne dozvoljava da idu u toalet. Čak je i jedna od direktorica Mira Matković doživljavala slom živaca od gospođe Fabris, koja je premještena na isto radno mjesto koordinatora. Ovo vam pričam da čujete i drugu stranu medalje, a mi ćemo se oglasiti kao banka”, kazao je Knežević.

Bonus video: