Razoružali čuvara, pa tukli Grbavčevića

Incident se dogodio u krugu zatvora, u vrijeme dok je grupa osuđenika u kojoj je bio Fetić imala obaveznu šetnju
898 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2012. 00:30h

Grupa od šest osuđenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija predvođena Besimom Fetićem juče je napala i razoružala zatvorskog službenika, ušla u disciplinsku ćeliju u kojoj je bio osuđenik Milan Grbavčević i napala ga.

Incident se dogodio u krugu zatvora, u vrijeme dok je grupa osuđenika u kojoj je bio Fetić imala obaveznu šetnju.

Pretpostavlja se da je tuči prethodio manji incident od prošle sedmice, kada je Fetiću dok je sjedo na klupi u krugu zatvora sa leđa prišao Grbavčević i napao ga. Grbavčević se od tada nalazio u disciplinskoj ćeliji u kojoj su ga juče i napali.

Iz uprave ZIKS-a "Vijestima" je sinoć potvrđeno da se incident desio, kao i da je o svemu odmah obaviješteno tužilaštvo u čijoj je sada nadležnosti ovaj slučaj.

"U vrijeme ručka grupa od šest osuđenika upala je u disciplinsko odeljenje, napala službeno lice, zatvorskog policajca - ključara, nasilnim putem mu oduzela palicu i motorolu koja je jedino sredstvo komunikacije između njega i ostalih kolega i pokidala službeni telefon i video-nadzor.

Tri zatvorenika ostala su da drže našeg službenika, a trojica su ušla u disciplinsku prostoriju i napala osuđenika Grbavčevića

Tri zatvorenika ostala su da drže našeg službenika, a trojica su ušla u disciplinsku prostoriju i napala osuđenika Grbavčevića. Tukli su ga pesnicama i palicom koju su oduzeli službeniku, nanijeli su mu lakše povrede, ali i on je uzvratio napadačima", kazali su iz ZIKS-a.

Prema njihovoj procjeni tuča je trajala manje od pet minuta, a prekinuo je Interventni vod ZIKS-a od osam policajaca, koji je brzo reagovao i spriječio dalji sukob.

"O svemu smo obavijestili osnovno državno tužilaštvo. Zamjenik ODT-a Saša Čađenović izvršio je uviđaj i sve ostalo je u njegovoj nadležnosti. Mi smo tu da pružimo sve potrebne dokaze", kazali su iz ZIKS-a.

Čađenović je sinoć do kasno saslušavao jednog po jednog zatvorenika.

Grbavčević se zamjerio odbijanjem štrajka

Nekoliko sagovornika iz ZIKS-a “Vijestima” je potvrdilo da su Fetić i Grbavčević bili smješteni u paviljonu B spuškog zatvora i da tokom februarskog štrajka glađu Grbavčević jedini nije štrajkovao, što je poremetili njegove odnose sa svim ostalim osuđenicima

Navodno je Grbavčević zbog toga tokom prošle sedmice dok je Fetić u vrijeme šetnje sjedio na klupi i nasrnuo na njega. Nakon toga, premješten je u disiplinsko odjeljnje koje je svega desetak metara udaljeno od mjesta na kom šetaju zatvorenici.

Osuđenici su kod zamjenika tužioca prebacivani po dvojica u kombi vozilima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija

Fetić sa kojim su danas prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” bili i osuđenici Nikola Markuš, Goran Vukčević, Mile Jovanović i Igor Reš, sjeli su na klupu, sačekali dok stražar i zatvorenik zadužen za podijelu hrane dođu do prostorije u kojoj je bio Grbavčević, a onda su izvršili napad,

Pet osuđenika i službenik ZIKS-a juče su na zahtjev tužilaštva pregledani u KC CG, gdje je ustanovljeno da Grbavčević ima lake povrede u predjelu lica i glave. Svi su otpušteni iz KC - kazao je “Vijestima” direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin.

Čađenović je u zgradi Osnovnog tužilaštva preko puta Osnovnog suda do kasno u noć saslušavao jednog po jednog aktera tuče u ZIKS-u.

Osuđenici su kod zamjenika tužioca prebacivani po dvojica u kombi vozilima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Svaki zatvorenik bio je saslušavan u prosjeku po 20 minuta. Jedan od zatvorenika Igor Reš hramljao je dok su ga stražari privodili na razgovor kod tužioca.

Optuženi za ubistva

Besima Fetića je 2007. godine švajcarska policija, na osnovu međunarodne potjernice Interpola Podgorica, predala službenicima Uprave policije. On je optužen da je 24. oktobra 1992. godine zajedno sa sugrađaninom Veselinom Vujadinovićem ubio Semira Hadžimuhovića i Samira Adžagića.

Njega je u februaru 2001. godine, u Frankfurtu uhapsila njemačka policija i ekstradirala ga Švajcarskoj zbog izdržavanja kazne zatvora od sedam godina, takođe zbog krivičnog djela ubistvo.

Milan Grbavčević je u julu 2007. godine zbog ubistva Vladimira Ajkovića (21) i pokušaja ubistva Igora Krstovića osuđen na 18 godina zatvora.

Prema presudi on je 21. marta 2006. godine oko 22.30 sati, preko puta kafe bara "Diplomat" u centru Golubovaca, ubio Ajkovića i pri tom s umišljajem pokušao da ubije Igora Krstovića. Iz pištolja je ispalio više hitaca prema Ajkoviću i Krstoviću, od kojih je jedan pogodio Ajkovića u leđa.

Bonus video: